Talentovaný klučina z Bezděkova ale teď stejně jako celá řada jeho vrstevníků prožívá složité období. Kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením nemůže dělat to, co ho tak moc baví. „Je to velká změna. Nemůžeme hrát a od prosince máme zakázáno i trénovat,“ posteskl si nadaný mladík.

Deník na návštěvě.Deník na návštěvě.Zdroj: Deník

„Takže doma teď pracuji na kondici – běhám na páse. V zimě jsem chodil na běžky, ale to mě moc nebavilo. Teď je naštěstí už hezčí počasí, takže chodím běhat ven, už jsem byl i na kole,“ svěřil se Deníku tenista, který si nyní nejvíce přeje, aby už mohl hrát tenis alespoň venku.

Prozradíš nám, jak dlouho už hraješ tenis a kdo tě k tomuto sportu přivedl?
Tenis jsem začal hrát v Klatovech až ve svých šesti letech. Přivedl mě k němu můj taťka. Pamatuji si, že mi koupil první tenisovou raketu a já začal hrát doma o zeď. Později mě přihlásil na tenisový kroužek a od té doby se tenisu věnuji naplno. Dědovi, který hrál celý život fotbal, se to moc nelíbilo. Chtěl, abych zůstal u fotbalu, který jsem do té doby také hrál, ale tenis u mě nakonec zvítězil.

Kdo tě v tenise nejvíce podporuje?
Už od začátku mě v něm podporuje celá rodina. Mamina mě vozí třikrát týdně na tréninky do Plzně a taťka se mnou o víkendech jezdí na turnaje.

Tenista Luboš Gaborík.Tenista Luboš Gaborík.Zdroj: archiv rodinyCo pro tebe tenis vlastně znamená? Co tě na tomto sportu nejvíce baví?
Znamená pro mě opravdu hodně. Radost, zábavu a také setkání s kamarády.

Jaké jsou tvé doposud největší úspěchy kariéry spojené právě s tímto sportem?
Vyhrál jsem dosud několik turnajů. Největším zážitkem pro mě byla určitě účast na republikovém mistrovství družstev v Prostějově před dvěma roky.

Teď však kvůli pandemii nemůžeš vůbec hrát. O co všechno si kvůli ní přišel?
Přišel jsem o hodně zápasů i turnajů. Ale hlavně jsem přišel o Davis Cup, na který jsem se nominoval za Plzeňský kraj. To mě opravdu hodně mrzí…

Máš raději dvouhru, anebo čtyřhru?
Musím říct, že mám raději rozhodně čtyřhru, protože je mnohem pestřejší a já mohu hrát více na síti.

Máš nějaký tenisový sen, který by sis rád někdy v budoucnu splnil?
Ano, mám. Už od té doby, co jsem začal hrát tenis, tak mám sen stát se světovou jedničkou a vyhrát alespoň jeden grandslam.

Právě jeden z grandslamů sezony probíhal teď v Austrálii. Sledoval jsi Australian Open? Komu jsi fandil?
Ano, sledoval. A nejvíce jsem fandil asi Stanu Wawrinkovi, jelikož nehrál můj oblíbenec Roger Federer.

Chápu tedy správně, že švýcarský elegán Federer je tvůj nejoblíbenější tenista?
Ano, je můj nejoblíbenější tenista, ale už moc nehraje. Takže teď fandím právě Stanu Wawrinkovi.

Říkal jsi, že jsi před začátkem tenisové kariéry hrál také fotbal. A co další sporty? Jakým se rád věnuješ?
Kromě tenisu mě baví hrát fotbal nebo stolní tenis. Doma hrajeme stolní tenis celkem často s taťkou anebo dědou. Teď ho učím hrát i malého bráchu. Jinak v létě hrajeme hodně fotbal, což teď bohužel ale nejde, protože se s kamarády nesmíme potkávat.

Jan Šrail na Jizerské 50.
Šrail hřímá, jestli ho netrestá karma, a připravuje se na věhlasný Vasův běh