Český šampionát mužů a žen v benchpressu, v pořadí 23., pořádal TJ Sokol Klatovy pod záštitou starosty města Klatovy.

V konkurenci 46 závodníků a závodnic, kteří museli mít splněnou minimálně 3. výkonnostní třídu, se rozhodně neztratili zástupci dvou oddílů z Klatov. Jiří Doležal z TJ Sokol Klatovy obsadil 2. místo a Zdeněk Hruška z Powerliftingu Klatovy vyhrál svoji kategorii. Jeho oddílovému kolegovi Miroslavu Paukertovi se závody vůbec nevydařily.

České mistrovství ozdobily skvělé výkony, zejména v kategorii nad 120 kg to byl výkon Jaroslava Šoukala. Ten ve třetím pokusu zvedl 333 kg a vytvořil nový český rekord.

Jediným zástupcem pořadatelského oddílu byl Jiří Doležal, který se reprezentace zhostil skvělým způsobem. Startoval v kategorii do 93 kg, tedy o dvě váhové kategorie níž než v minulých letech. Zvedl 200 kg a obsadil druhou příčku. A to musel pomáhat i při organizaci, musel nakládat, odskočil si vždy na svůj pokus a znovu šel nakládat.

„Měli jsme jen jednoho zástupce, protože jsme šampionát pořádali. Jsme malý oddíl, proto museli i naši závodníci, kteří by se mohli zúčastnit, pomáhat s organizací. To byli Pavel Běloušek a Karel Pinkava. Pomáhali i další, nezávodníci," uvedl za organizátory Antonín Šota.

Z Powerliftingu Klatovy se na šampionát kvalifikovali Zdeněk Hruška v kategorii do 83 kg a Miroslav Paukert v kategorii do 93 kg.

Paukert měl problémy se speciálním dresem, proto nezvládl dva pokusy. Třetí pokus sice vytlačil, ale nebyl mu uznán kvůli technické chybě, což ho připravilo o medaili.

Hruška vzhledem k nedostatku času na trénování zvedl nakonec místo očekávaných 195 kg jen 185 kg. Ve třetím pokusu zkoušel 190 kg, ale pokus nebyl neuznán kvůli technické chybě.

„Dostali jsme důvěru od svazu a letos jsme pořádali dvě nejvyšší republikové soutěže – březnové mistrovství republiky a toto mistrovství Čech. Na „republice" udělal Šoukal také rekord, 305 kg. Takže myslím, že jsme Klatovům ostudu neudělali. Trochu mě mrzí, že nechodí diváci, to je asi jediný kaz. Organizačně totiž všechno „sedlo", spokojený byl i předseda svazu Vacek," pochvaloval si Šota, který prozradil, že už se na něj zástupci svazu obrátili s tím, zda by se neujal organizace závodů i v příštím roce: „Člověk si po závodech říká, že už nikdy víc, protože je to poměrně náročné. Dvouměsíční příprava a shánění sponzorů, kterých ubývá. Takže uvidíme. Bude to totiž opět v termínu, kdy jsme mívávali naši velkou cenu."

„Poděkování patří Sokolu Klatovy, který nám v sokolovně vytvořil slušné zázemí, sponzorům a samozřejmě městu Klatovy pod vedením starosty Rudolfa Salvetra, který nás trvale podporuje. Je vidět, že má zájem o všechny sporty a snaží se nám vycházet vstříc," dodal Šota.