Beseda byla úžasná

Do Klatov přijela na pozvání vedení školy. „Pozvat Evu mě napadlo v zimě, když jsem mluvil s naším bývalým žákem, snowboardistou Petrem Bohůnkem, který se věnuje rozvoji snowboardingu na Klatovsku i v Plzeňském kraji. Klub Snow Rockets, který Bohůnek založil, již sesbíral několik úspěchů a zúčastnil se kempu pod vedením reprezentačních trenérů a Evy Samkové. A teď ji tu máme. Beseda, která trvala jednu vyučovací hodinu, byla úžasná a bezprostřední," uvedl ředitel ZŠ Klatovy v Tolstého ulici Vítězslav Šklebený, který dodal, že v jejich škole už besedoval například odchovanec klatovské atletiky oštěpař Petr Frydrych a že věří, že to nebyla poslední návštěva sportovní celebrity ve škole.

Zacvičili si

Sympatická reprezentantka si poté s dětmi z druhého až pátého ročníku zacvičila na atletickém stadionu. Nejdříve všichni oběhli jedno kolečko a pak měli rozcvičku, kterou vedla Samková. A měla opravdu velké publikum – na besedě i při cvičení bylo přes dvě stě padesát dětí.

„Je to super, stejně jako v každé škole. Děti jsou hodně nadšené a mě to moc těší, že to takhle prožívají. Po školách už nejezdím tak často, protože je to poměrně časově náročné a už potřebuji trénovat, takže si hodně vybírám školy, kam pojedu," řekla česká snowboardistka, která ocenila i některé otázky dětí při besedě: „Sice se občas moc neposlouchaly a kladly stejnou otázkou vícekrát, což chápu, protože z toho byly rozrušené. Na to, že jsou to ještě vlastně malé děti, tak se mě ptaly například na jídelníček, což bylo zajímavé."

Žáci chtěli udělat Samkové radost a většina z nich si pod nos namalovala její pověstný knírek. „Potěšilo mě to. A děti měly i krásný transparent, z kterého jsem byla nadšená," usmívala se snowboardistka, která přiznala, že v Klatovech není poprvé, protože má nedaleko, v Blížejově, rodinu.

Děti byly nadšené

„Ptali jsme se Evy Samkové, kolik jí je let a jaký sport má nejradši. Já jsem se ptal, jestli někdy chtěla se snowboardem skončit. Odpověděla mi, že když něco člověka baví a hodně mu to jde, tak skončit nechce," řekl páťák Radek Franěk.

„Beseda se mi moc líbila. Já jsem se ptala na to, jak vypadá její trénink. V létě prý chodí ráda plavat a zaběhat si a v zimě ráda lyžuje," svěřila se „knírkatá" páťačka Eliška Přerostová, které fousky namalovala spolužačka.

„Hodně jsme se na ni těšili a líbilo se mi, že jsme se mohli ptát na všechno. I ten společný běh na stadionu byl hezký," pochvaloval si čtvrťák Marek Prokop.

Pro Samkovou návštěva v Klatovech na „Tolsťáku" neskončila, odpoledne měla ještě besedu v Městské knihovně Klatovy.