A domácí fanoušci mohli být i přes prohru svého týmu po zápase spokojeni. Klatovští hráči podali výkon na hranici svých možností a dlouho velkému favoritovi odolávali. S českým pohárem se tak Klatovští rozloučili se ctí.

BK KLATOVY – BK JIP PARDUBICE 53:76

Domácí nastoupili s maximální koncentrací a s odhodláním co nejdéle držet s hosty krok. Ti naopak do zápasu vstoupili vlažněji s vědomím, že s druholigovým týmem se jim nemůže nic stát. Výsledkem bylo senzační vedení Klatov 15:14 po první čtvrtině. Ve druhé části hry měli domácí stále dost sil zodpovědně bránit, ale Pardubice byly při útocích koncentrovanější a zpřesnily zakončení. Klatovští basketbalisté se proti hostujícím hráčům, kteří měli výškovou převahu, těžko prosazovali, přesto byl v půli zápasu pro domácí přijatelný stav 25:32.

V poločasové přestávce musela být v pardubické kabině bouřka, protože do třetí čtvrtiny hosté vlétli jako vyměnění. Zvýšili agresivitu a napadáním klatovské rozehrávky nutili domácí hráče k chybám. K tomu zlepšili i útočné kombinace, skóre tak rychle narůstalo v jejich prospěch. Pardubice si ve třetí čtvrtině vypracovaly rozhodující náskok, který v závěrečné části už jen kontrolovaly. Porážka „jen" o 23 bodů je pro domácí slušnou vizitkou, což uznali i diváci, kteří na konci zápasu ocenili hráče bouřlivým potleskem.

Čtvrtiny: 15:14, 10:18, 12:28, 16:16.

Sestava a body Klatov: Aušprunk 17, Nelson 14, Křiváček 10, Johánek 8, Bernas 2, Kuneš 2, Andrle Jakub, Dvořák, Sazama, Andrle Jiří, Chobot.

Sestava a body Pardubic: Švrdlík 20, Příhonský 11, Škranc 10, Kohout 10, Potoček 9, Burnett 5, Wall 5, Kotas 2, Formánek 2, Roub 2, Půlpán.

POCHVALA PRO KLATOVY

Výkon domácích ocenil i trenér Pardubic Levell Sanders. „Gratuluji Klatovům a trenéru Svojanovskému k tomu, jak se v zápase prezentovali. Dalo se očekávat, že domácí dají do zápasu všechno, což se nakonec potvrdilo," řekl americký trenér vítězů, který byl naopak rozladěn z přístupu svého týmu.

Kritikou do vlastních řad nešetřil ani Lukáš Kotas, který byl po zápase vyhlášen společně s klatovským Karlem Aušprunkem jako nejlepší hráč svého týmu. „Předvedli jsme výkon, jaký bychom předvádět neměli. Kdybychom hodnotili jen druhou půlku, tak bychom mohli říct, že se nám to nepovedlo, ale pro hodnocení první půle nemám slov. Nicméně nechci snižovat výkon Klatov, domácí hráči bojovali a vydali se ze všech sil," řekla na pozápasové tiskové konferenci pardubická opora, kterou v její kariéře ovlivnil i trenér Klatov Jindřich Svojanovský. „S panem Svojanovským jsem byl v jednom týmu, trénoval mě a i potom jsme se často bavili o basketbalových věcech. Pomáhal mi taky při jednáních s kluby. I proto to byl pro mě speciální zápas, na který jsem se těšil," vysvětlil Kotas.

V táboře domácích panovala spokojenost. „Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Dnes jsme na hřišti nechali všechno. První poločas nám vyšel, ve druhém nám už trochu docházely síly a dělali jsme zbytečné chyby," řek navrátilec z nejvyšší soutěže Karel Auš᠆prunk, který potvrdil, že tuto sezonu určitě dohraje v Klatovech.

S výsledkem byl spokojen i domácí trenér. „Všichni, kteří očekávali padesáti, šedesáti nebo dokonce osmdesátibodový rozdíl, nakonec zjistili, že v Klatovech hrajeme dobrý basket. Pardubicím samozřejmě k dnešnímu vítězství blahopřeji a budu jim držet palce, aby obhájily vítězství z minulého ročníku nebo se alespoň dostaly do finále, abychom mohli říct, že jsme vypadli s finalistou českého poháru," popřál soupeři Svojanovský.