I ve druhém přípravném utkání dokázaly ve středu Češky na klatovském zimním stadionu, kde se bude šampionát hrát, zvítězit.

Česká republika – Japonsko 84:64 (19:20, 39:37, 66:51)

Japonky vytvářely od začátku tlak na rozehrávku českého týmu. „Je to jiný herní styl, jakým se u nás v Evropě nehraje. Zvyknout si na to je těžké, proto je dobré, že jsme to odehráli," kvitoval trenér Fousek cenné zkušenosti, které jeho tým v zápase nabral.

Zápas začala v dobré střelecké formě Šípová, a když se k ní především ve druhém poločase přidala Reisingerová, náskok českého týmu rostl. „Japonky jsou vzrůstem malé a běhavé a atletické. Náš záměr byl využívat podkošové hráčky. Když jsme se na to soustředili, tak se nám dařilo jednoduché koše vsítit. Když nám bouchly saze, tak jsme dělali chyby. To nahrávalo Japonkám," uvedl trenér.

Stejně jako v pondělním utkání s Brazílií rozhodly české basketbalistky o svém vítězství ve druhém poločase. „Jsem z toho překvapený. Oba zápasy jsme odehráli špatně první poločas. Nepamatuji se, že bychom za dva roky, co u družstva působím, takové problémy měli," divil se Fousek.

Statistiky: Body a sestava ČR: Reisingerová 22 a 17 doskoků, Šípová 16, Holešínská 12, Šoukalová 9, Hošková 7, Malečková 6, Krejzová 4, Fadrhonsová a Matušková po 3, Stoupalová 2, Heroschová a Gaislerová 0. TH: 31/22 – 25/16. Trojky: 6 – 2. Doskoky: 46 – 37. Asistence: 14 – 13. Zisky: 9 – 4. Ztráty: 16 – 22. Fauly: 21 – 24

Češky už zůstávají v Klatovech a budou ladit formu. „Budeme trénovat, ale musíme taky vše vyladit a získat sebedůvěru," vytyčil trenér hlavní úkoly.

Do mistrovství světa vstoupí domácí hráčky utkáním v Klatovech proti Koree. Zápas začíná v sobotu v 18 hodin.

Martin Peterka