Šachový festival, který se v Klatovech hrál již potřiadvacáté, byl součástí oslav 1000 let šachu v Klatovech. Podle legendy uvedené v kronice Jana Floriana Hammerschmida z roku 1699 totiž sehrál kníže Oldřich z rodu Přemyslovců v roce 1015 s klatovským primasem Radoslavem Kurkou 3 šachové partie. Kníže v šachových partiích neuspěl, prohrál sázku, ale udělil Klatovům znak se šachovnicí a písmeny WKC (Woldřich Kníže Český). Přestože jde pouze o legendu, je rok 1015 brán jako první zmínka o šachu v českých zemích.

Celý festival se hrál ve dvou turnajích A a B po dobu 9 dní v prostorách kulturního domu Klatovy za účasti 161 šachistů z šesti zemí. Nejdále do Klatov to měl australský šachista Peter Frost.

TURNAJ A – RODENSTOCK OPEN

V hlavním turnaji, kterého se zúčastnilo 61 šachistů, se z poháru pro vítěze a finanční ceny 10 000 Kč radoval bývalý klatovský hráč a opora klatovského dorosteneckého družstva Lukáš Vlasák hájící barvy extraligového družstva ŠK Mahrla Praha.

Lukáš získal 6,5 bodu a díky lepšímu pomocnému hodnocení za sebou udržel desetinásobného vítěze klatovského festivalu, největšího favorita, velmistra Petra Neumana. Bronz si z Klatov odvezl mezinárodní mistr Jan Sodoma, který stejně jako vítěz dosáhl na 6,5 bodu. Tento počet nahrál i čtvrtý v pořadí Vojtěch Kovář.

Nejlepší hráčkou domácího Šachklubu Sokol Klatovy byla v A turnaji Jitka Jánská s 5,5 body. Vítězem krajského přeboru mužů se stal celkově šestý Miroslav Palek z Líní s 6 body.

TURNAJ B – AUTO NEJDL OPEN

V B turnaji bojovalo o pohár pro vítěze, 15 finančních cen a také o řadu věcných cen pro nejlepší v mládežnických kategoriích 98 hráčů.

Zcela zaslouženě ho vyhrál s půlbodových náskokem třináctiletý Matyáš Zeman ze šachového oddílu Hraničář Horní Stropnice ziskem 7,5 budu před nasazenou jedničkou Petrem Kovářem ze Dvorce a Aloisem Peříkem z Mariánských Hor.

Nejlepším klatovským hráčem byl Václav Šimáček (5,5 bodu – 16. místo), nejlepší ženou pak domácí Martina Kocandová (5 bodů – 39. místo).

Přebor ČOS a župy Šumavské – Rekap OPEN

Klatovský turnaj se již 20 let koná jako přebor České obce sokolské a nejinak tomu bylo letos, kdy nejlepší sokolové z několika oddílů bojují o přebornické tituly v kategoriích muži a ženy. Letos se velice dařilo klatovským šachistům.

Přebor České obce sokolské (muži): 1. Tomáš Hurdzan (Sokol Klatovy) – 5 bodů, 2. Daniel Drahorád (Sokol Vyšehrad) – 4 body, 3. Pavel Hrdlica (Sokol Klatovy) – 3,5 bodu

Přebor České obce sokolské (ženy): 1. Jitka Jánská – 5,5 bodu, 2. Martina Kocandová (obě Sokol Klatovy) – 5,0 bodů.

DOPROVODNÉ TURNAJE

Bleskový turnaj – Airweb OPEN

Populární bleskový turnaj hraný na 15 kol do pozdních nočních hodin se stal kořistí Vojtěcha Straky z Litovle (12,5 bodu) před Janem Turnerem z Tachova (12 b.) a Michalem Novotným z Polabin (11 b.)

Turnaj v rapid šachu

Mládež – Twin OPEN
V juniorském turnaji zlato vybojoval Kryštof Pravda z Kobylis před Eliškou Vavřínkovou z Brna a Petrem Šprenařem z Chebu.

Senioři – Kinetic OPEN
Mezi seniory se z vítězství radoval domácí Jaromír Novák před Maxem Riedlem z Furthu a Jiřím Fialou z Prostějova

Open – Mintech OPEN
V otevřeném turnaji se z prvního místa radoval největší favorit, tachovský Jan Turner před dvojicí domácích borců Filipem Šimůnkem a Jindrou Havlíkem.

Turnaj ve stolním tenise

Mezi 29 hráči největší kvality předvedl a cenu za vítězství si odnesl Michal Staník z Líní.

Turnaj v malé kopané

Za účasti pěti družstev se odehrál tradiční turnaj v malé kopané. Hrálo se systémem každý s každým a z vítězství se radoval pražský celek OAZA.

(kn)