Domácí oddíl Klub vodních sportů Sušice měl v nejmladší kategorii tři závodníky. Kajakář Jáchym Švejd letos ve své kategorii do 10 let dominuje. Ani na sušické trati nedovolil žádnému soupeři svou „krasojízdu" ohrozit. Oba závody vyhrál a navýšil tak své vedení v ČP předžáků. „Jelo se mi skvěle a snažil jsem se jet co nejlépe, protože tu bylo hodně mých známých. Po první jízdě to vypadalo na druhé místo, ale druhá jízda se mi povedla a jsem moc spokojený," řekl sušický benjamínek po prvním závodě.

Bára Galušková měla při prvních závodech českého poháru v Táboře smůlu, v Sušici ale dokázala dvakrát s přehledem vyhrát, a tím se vyšvihla na průběžné první místo, o které se dělí s kralupskou závodnicí Amálií Šrétrovou. Neztratil se ani Adam Pechlát sobotním patnáctým místem ze 27 startujících předžáků.

V kategorii žen si nenechala ujít atmosféru domácích závodů česká seniorská reprezentantka Karolína Galušková, která na trati, na které vyrostla, nenašla konkurentku. Karolínina sestra Antonie s přehledem v obou závodech vyhrála juniorky a v seniorkách obsadila za Karolínou druhé místo. Nestárnoucí Marie Benešová zvítězila ve své kategorii veteránek a dostala se v sobotu na deváté místo z celkového počtu 65 kajakářek. V kategorii žákyň mladších skončila dvakrát sedmá Nikola Pechlátová.

USPĚLI I DOMÁCÍ MUŽI

Mezi kajakáři, kde startovalo 156 závodníků, vyhrál oba závody nejvýše nasazený Hynek Pechlát, do loňska hájící barvy Sušice, dnes USK Praha, před druhým klatovským juniorem Vítkem Pohankou, který v Sušici často s domácími trénuje. V prvním závodě vyjel 3. místo bývalý český juniorský reprezentant Jindřich Beneš. Znalost domácí tratě využili také Aleš Vozka (4. a 7.), Jan Potužák (7. a 4.), Filip Bouzek (9. a 3.) a Filip Taišl (10. a 9.).

V kategorii juniorů mladších byl v sobotu bronzový a celkově čtrnáctý sušický Jakub Švejd. Jeho bratr Jan v kategorii žáků mladších obsadil 4. místo. Zdeněk Galuška po zlepšení od loňského roku skončil v žácích mladších na 7. místě.

„Příští rok se po letošním povedeném závodě pravděpodobně sjede ještě více závodníků a toho se už trochu bojím. Ale je hezké dívat se na spokojené lidi z různých koutů republiky, kteří po závodech děkují za pěkný víkend s tím, že se na Šumavu rádi vrátí. Nadšená byla i bývalá reprezentantka, medailistka ze světových soutěží, momentálně trenérka USK Praha Irena Pavelková," těšilo ředitele závodů Vladislava Galušku.