„Mám velkou radost a jsem na kluky hrdý. Bylo to náročné, ale jsme rádi, že se nám už konečně povedlo vyhrát. V minulých letech se vždycky našel někdo lepší. Před sezonou přišel Kuba Lužný, jinak nás zase gólově táhli Jirka Matějka a David Novák a v bráně jsme měli Vlastu Hromadu. Vytvořila se dobrá parta a vyšlo to. Ve Fireballs jsme začínali s kluky, kteří hráli florbal, od té doby se ale vyměnili skoro všichni hráči," řekl k titulu trenér vítězného týmu Jiří Hodl st.

MĚLI NEJLEPŠÍHO 
STŘELCE I BRANKÁŘE

Fireballs se mohli opřít především o nejlepšího střelce 1. ligy Davida Nováka a druhého v této činnosti Jiřího Matějku. Tito dva se umístili na pomyslných stupních vítězů i mezi nejlepšími hráči ligy, na stupínek nejvyšší ale v této kategorii dosáhl brankář Buvolss Nýrsko Jan Tureček. „S výsledky, jaké jsme měli, a s tím, jak jsme hráli, mě vítězství docela překvapilo. Člověka potěší, když se mu zápas povede a tým podrží, ale lepší než individuální cena by byl samozřejmě týmový úspěch," potěšilo ocenění gólmana sedmého týmu soutěže. Body do celkového pořadí nejlepších hráčů se udělovaly na základě výběru rozhodčích po každém utkání.

Mezi tyčemi první ligy kraloval Vlastimil Hromada z vítězných Fireballs před Radkem Vintrem z Red Dogs Kal a nejlepším hráčem Janem Turečkem.

MLADÍ SE DO KAPITOL LIGY NEHRNOU

Letošního ročníku se zúčastnilo 17 týmů, osm v první lize a devět ve druhé. Druhou ligu vyhráli a první ligu si příští rok zahrají Draci. Společně s nimi postoupil také druhý AFK Geroj. Opačným směrem putuje Vilyž team.

Dlouholetým pořadatelem soutěže je Karel Bína, který ale v průběhu jubilejního ročníku naznačoval, že by mohl s pořadatelstvím skončit. „Letos jsem byl opravdu blízko rozhodnutí, že s tím seknu. Stojí to hodně úsilí a času, kterého mám stále méně. Nakonec jsem se ale rozhodl pokračovat, protože za těch dvacet let jsem zde potkal hodně lidí a nechci, aby to skončilo. Za to, že můžu pokračovat, chci poděkovat svojí manželce, která mi vytváří zázemí a podporuje mě. Mrzí mě ale, že týmy ubývají. Nechápu, proč se v Klatovech nenajde více mladých lidí, kteří by se také zapojili. Mladých je málo a pořád to hrají ti samí," trápí Bínu úbytek týmů.

VÝSLEDKY 20. ROČNÍKU KAPITOL LIGY

Celkové pořadí: 1. liga: 1. Fireballs Klatovy, 2. Red Dogs Kal, 3. Modrá nudle Klatovy, 4. Mušlák team, 5. SK Norton Milence, 6. ANFK Černý uhlí Klatovy, 7. Bu᠆volss Nýrsko, 8. Vilyž team Klatovy. 2. liga: 1. Draci Klatovy, 2. AFK Geroj Klatovy, 3. ST Smrk Klatovy, 4. SK Chlistov, 5. Magic Klatovy, 6. PS Křeč Mochtín, 7. SH Bukvy Tokio, 8. Tady a teď Nýrsko, 9. Divadlo snů Klatovy.

Soupiska vítězného týmu: Jiří Bešta, Martin Ceplecha, Radek Červený, Zdeněk Hanzlík, Štěpán Heřman, Jiří Hodl, Petr Hodl, Vlastimil Hromada, Petr Jiříček, Igor Kadlec, Alois Krýsl, Miloslav Kudják, Josef Kůs, Jakub Lužný, Jiří Matějka, Martin Navara, David Novák, Jaromír Osvald, Hynek Pacholík, Václav Pacholík, Jan Podráský.

Nejlepší hráč: 1. liga: 1. Jan Tureček 23 b. (Buvolss Nýrsko), 2. Jiří Matějka 18 b., 3. David Novák 17 b. (oba Fireballs Klatovy). 2. liga: František Hamhalter 16 b., 2. Jan Fait 14 b. (Tady a teď Nýrsko), 3. Zdeněk Hybšman 13 b. (SH Bukvy Tokio).

Nejlepší střelec: 1. liga: 1. David Novák 21 gólů, 2. – 3. Jiří Matějka 17, Josef Svoboda 17 (Red Dogs Kal). 2. liga: 1. Milan Flor 20 (Tady a teď Nýrsko), 2. Petr Kreuzman 19 (Draci Klatovy), 3. Tomáš Vlk 15 (AFK Geroj Klatovy).

Nejlepší brankář: 1. liga: Vlastimil Hromada 3,81 b. (Fireballs Klatovy), 2. Radomír Vintr 4,05 b. (Red Dogs Kal), 3. Jan Tureček 4,16 b. 2. liga: 1. Rudolf Kaše 3,72 b. (ST Smrk Klatovy), 2. Stanislav Bejvl 4,39 b. (Magic Klatovy), 3. Radek Müller 4,84 (SK Chlistov).

Nejlepší rozhodčí: 1. liga: 1. Roman Gschwendtner 10 zápasů/průměr 1,10, 2. Jiří Zavřel 8/1,06, 3. Josef Baštář 7/1,00. 2. liga: 1. Jaroslav Pavlík 7/1,00, 2. Karel Bína 7/1,00, 3. Jiří Kolář 6/1,00.

Osobnost Kapitol ligy 2016: 1. liga: Daniel Kadlec (ANFK Černý uhlí Klatovy). 2. liga: Radek Müller (SK Chlistov).

Cena fair play: 1. liga: ANFK Černý uhlí Klatovy. 2. liga: Divadlo snů Klatovy.

Počet žlutých karet: 1. liga: 10, 2. liga: 2.

Počet červených karet: 1. liga: 0, 2. liga: 1.

Počet branek: celkem: 820 ze 140 zápasů / průměr na utkání 5,85. 1. liga: 390/5,73. 2. liga: 430/5,97.

Tipovačka: 1. Stanislav Bejvl 94 b., 2. Tomáš Hromada 94 b., 3. Josef Kůs 91 b.