Ve velké části ze sto čtyřiceti států světa, které hrají olympijský venkovní pozemní hokej, se hráči v zimním období ukrývají na několik měsíců před nepřízní počasí do haly.
Před více než šedesáti lety tak vznikla i halová obdoba tradičního sportu. S nízkými mantinely, šesti hráči v poli, hrou převážně po zemi a s omezeným rejstříkem úderů, aby se nezničily povrchy v halách. Rozšíření halového hokeje byla patrné i z účasti týmů na letošním MS, které se konalo v Jihoafrické republice v Pretorii. Přesto, že přetrvává určitá dominance Evropy, je mocně stíhaná i státy z jiných koutů světa. 

České ženy proběhly svojí základní skupinou jako nůž máslem. Jediná Kanada dokázala český postup zpomalit. Se skórem 26:8 a dvanácti body Češky vyhrály svoji skupinu a ve čtvrtfinále je čekal tým Austrálie. Fenomén venkovního pozemního hokeje však v hale na naše ženy nestačil, prohrál rozdílem třídy, i když se tento výsledek nerodil úplně lehce. Naše reprezentantky utkání rozhodly v posledních patnácti minutách.

Následujícím soupeřem bylo v semifinále Rakousko. Tým, se kterým mají Češky velmi vyrovnanou bilanci. To se potvrdilo i v samotném utkání. To rozhodla diskutabilní penalta, kterou rakouská hráčka Marianne Pultar s jistotou proměnila. Ještě deset sekund před koncem zahrávala česká reprezentace trestný roh, Lucii Duchkové míček při střele nešťastně přeskočil přes hokejku…

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 2:1 (1:0), 12. února 2023.
FOTO: Viktoria vyhrála, ale výkonem nepřesvědčila. Bílek byl k hráčům kritický

Utkání o třetí místo s domácí Jihoafrickou republikou si již naše ženy nenechaly utéci. Od prvního hvizdu byly velmi soustředěné, nepouštěly ve žhavé atmosféře svoje protihráčky do žádných velkých šancí. Třetí místo České republiky bylo zasloužené, jen kousíček chyběl k tomu, aby děvčata postoupila do historického finále.

„Zápasy ve skupině se nám povedly, jediný jsme prohrály s Kanadou. Což nás mrzelo, ale nemělo to naštěstí žádný vliv na postavení ve skupině. Austrálie ve skupině už bylo jiné kafe. Výsledek zněl jednoznačně, ale vše jsme strhly na svou stranu až na konci. O Rakousku se nám bude asi ještě dlouho zdát. Takový kousek jsme byly od finále," mrzelo Duchkovou

K třetímu místu v turnaji dodává: „V hale byla výborná atmosféra, zápas byl poměrně vyrovnaný, ale my jsme dávaly góly. Jsem moc ráda, že jsme turnaj zakončily vítězstvím a medailí," těšil plzeňskou hráčku zisk cenného kovu.

Talent tým Plzeňského kraje - Strakonice 43:25, 12. února 2023.
FOTO, VIDEO: Talent v klidu porazil Strakonice a naladil se na pohár s Brnem

České ženy obdržely i individuální ocenění, nejlepší brankářkou byla vyhlášena Barbora Čecháková. Čeští muži, tentokráte bez litické hráčské účasti, ale s plzeňským zastoupením prostřednictvím Denise Tomeše z HC 1970 Bolevec, se nepotkali s výborným turnajem. V základní části skončili na pátém místě, které jim přisoudilo soupeře k boji o deváté místo. Celek Kazachstánu porazili 5:2 a zakončili tak svoje působení vítězně.

Výsledky českých žen:
Česká republika - Belgie 6:1
Česká republika - Kazachstán 8:2
Česká republika - Kanada 2:3
Česká republika - Ukrajina 4:2
Česká republika - Namibie 6:0
Česká republika - Austrálie 6:0
Česká republika - Rakousko 0:1
Česká republika - Jihoafrická republika 3:1

Pořadí žen:
1. Nizozemí
2. Rakousko
3. Česká republika
4. Jižní Afrika
5. Belgie
6. Ukrajina
7. Austrálie
8. Kanada
9. USA
10. Kazachstán
11. Nový Zéland
12. Namibie

Spoluautor: Tomáš Levý

Kanadský fotbalista ve službách ROBSTAVU Přeštice Basit Madamidola v sobotním přípravném zápase proti druholigovému Táborsku.
FOTO: Slabý výkon! Přeštice dostaly od Táborska nařezáno. Co řekl kouč?