Třiadvacetiletá česká dvojka tohoto bruslařského sportu se v sobotním závodě ATSX 500 ve francouzském Pra-Loup umístila na desátém místě a do hodnocení seriálu připočetla dalších 200 bodů. „Je to paráda. Kdyby mi někdo před startem sezony řekl, že v prvních dvou závodech sezony skončím v elitní desítce, bral bych to všemi deseti,“ říkal šťastný Kosnar.

V Pra-Loup se v typické lyžařské oblasti s ikonickým výhledem na zasněžené vrcholky Alp jel závod v Ice Cross Downhillu vůbec poprvé. „Nikdy jsem snad nezávodil na trati, kde by byl tak krásný výhled jako tady,“ uznal bruslař.

Bohumil Poslední na besedě v Hoštičkách.
Do Hoštiček zavítal závodník, který zachránil život

I přes krásná panoramata a výšku přes 2000 metrů nad mořem, však trať druhého podniku sezony nebyla dvakrát v ideálním stavu. „Bylo to dost měkké, tvořily se díry. Zvlášť v místech, na které svítilo slunce. Člověk by si řekl, že se ve dvou tisících metrech tohle nemůže stát, ale bohužel,“ přemítal klatovský sportovec.

Také v jedné z tréninkových jízd Kosnar poznal záludnost trati. „Upadl jsem. I kvůli tomu jsem do kvalifikace zvolil o poznání bezpečnější styl jízdy,“ uvedl.

Další obrovský úspěch. Kosnar dobyl desítku i ve Francii.Zdroj: Joerg Mitter

Ale vyplatilo se. Kosnar do hlavního závodu odstartoval jako jedenáctý muž celkového pořadí. V něm vypadl až ve čtvrtfinálové rozjížďce, kdy po zaškobrtnutí a kontaktu ze zadních řad skončil třetí a dál nepostoupil. „Mrzí mě to. Jel jsem za Cameronem Naaszem na druhé pozici, ale v závěru jsem se nohou dostal do hluboké díry a kontakt od domácího Tristana Dugerdila za mnou mi také moc nepomohl,“ smutnil Václav Kosnar.

Závod v zemi galského kohouta vyhrál Američan Cameron Naasz před druhým Lukou Dallagem z Rakouska a bronzovým Kilianem Braunem (Švýcarsko). Další závod má Václav Kosnar v plánu 8. února ve finském Rautalampi, kde se jede znovu o 500 bodů.

Stafordšírský bulteriér Atila vypadá po třech měsících v klatovském útulku už mnohem lépe.
FOTO, VIDEO: Psa vzala smrtce z lopaty, majiteli ho nedá. Bojí se týrání

ATSX 500 Pra-Loup (Francie: 1. Cameron Naasz (USA, 500 bodů), 2. Luca Dallago (Rakousko, 450), 3. Kilian Braun (Švýcarsko, 400), 4. Dmitrij Murlyčkin (Rusko, 350), 5. Tristan Dugerdil (325), 6. Jack Schram (USA, 300), 7. Florian Graf (Francie, 275), 8. Leevi Nakari (Finsko, 250), 9. Denis Novožilov (Rusko, 225), 10. Václav Kosnar (ČR, 200).