Vždyť úvodní díl tuzemského pohárového klání přilákal v různých kategoriích na start přes 850 závodníků z jedenácti zemí Evropy.

Na startu bude kompletní česká špička, ale pořadatelé evidují přihlášky například z Francie, Švýcarska, Itálie, Německa, Polska, Slovenska, Nizozemska, Rakouska, atd.

„Ono jak se nikde kolem ještě nezávodí, zvedá to zájem i v cizině,“ pochvaloval si ředitel touškovského závodu Pavel Foltýn.

Hlavní kategorie Elite startují zítra odpoledne, neděle bude patřit mládeži.

Asi největším tahákem je účast Anne Terpstraové, která už si touškovskou rokli vyzkoušela loni a nejen, že vyhrála, ale učarovala jí. Proto se letos vrací.

Trať si pochvaloval i loňský vítěz Ondřej Cink, který je na západě Čech jako doma, protože pochází z Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku.

„Ta trať má světové parametry,“ pronesl před rokem v cíli momentálně osmý biker žebříčku mezinárodní federace UCI, pod její hlavičkou se pojede i letos, závod se posunul z kategorie C2 do C1.

I Cinkův největší český konkurent Martin Stošek se už považuje za domácího závodníka. „Teď už jo, když asi rok bydlím v Plzni,“ usmál se. „Na závod se moc těším. Věřím, že předvedu povedený výkon,“ prohlásil Stošek.

Golfová sezona - ilustrační foto
Dýšinské golfové hřiště hostí turnaj nejvyšší amatérské série

A nejen současní závodníci se vyznali z obdivu k trati.

„Můj vzah k Touškovu je více než kladný, to je známé. Loni se tady jel fantastický závod a já jsem rád, že už konečně mí přátelé viděli, proč jsem si to tady tak oblíbil,“ uvedl na úvod tiskové konference v Plzni úspěšný český paralympionik Jiří Ježek.

Tato slova jistě těší hlavního stavitele tratě Milana Spěšného, bývalého vynikajícího českého bikera. Trať bude z 90 procent stejná jako loni. „Přibyly jen některé kamenité sekce,“ přiblížil ředitel závodu Pavel Foltýn.

Program Českého poháru je letos kvůli pandemii koronaviru okleštěný, pojedou se jen čtyři závody. Týden po touškovské ouvertuře bude v Peci pod Sněžkou mistrovství ČR. Třetím závodem je pak Zadov s nádhernou horskou tratí. Finále poháru se pak pojede na konci prázdnin v Brně. Do bodování poháru se započítávají všechny čtyři závody včetně domácího šampionátu.

„Ta sezona bude v mnoha aspektech nešťastná, ale zkusíme z ní nějak vybruslit. Jsem hrozně rád, že se podařilo zorganizovat ten první závod v Městě Touškově ještě před mistrákem,“ řekl Josef Dlohoš, ředitel Českého poháru Strabag Cup.

A velmi si pochvaloval spolupráci s touškovskými pořadateli. „Je to takový nový, svěží vítr. Zatímco ostatní koukají spíš, jak ušetřit, v Touškově to má úplně jinou dynamiku,“ pochvaloval si.

„Navíc zdejší trať je hodně náročná. Blíží se té nejlepší, kterou v republice máme v Novém Městě,“ doplnil Dlohoš. Kdo ví, třeba se jednou v Městě Touškov jednou dočkají ještě větších závodů…

Pátek

17.00 až 19.00 příjezd závodníků, losování čísel, oficilání trénink pro sobotní kategorie

19.30 schůzka manažerů

Sobota

8.00 až 09.15 oficiální trénink

9.30 Kadeti (45 min = 3-4 kola), Masters, Expert (55 min., 4-5)

11.00 Junioři (1 hod. = 5-6 kol)

12.30 až 13.15 oficiální trénink

13.30 Ženy Elite/U23, Juniorky, Kadetky (1:15 hod. = 5,3,2 kola)

15.30 Muži Elite /U23 (1:30 hod = 7-8 kol)

17.15 Vyhlášení výsledků (do 10 min po dojetí kat. Elite) +

Vyhlášení výsledků mistrovství Plzeňského kraje MTB XCO 2020

17.00 až 18.00 oficiální trénink pro nedělní kategorie

Neděle

10.00 až 15.45 starty jednotlivých dětských kategorií