Ne všichni ale vědí, že již druhým rokem si mohou děti v Klatovech zahrát závodně baseball. Na jaře 2016 tam vznikl baseballový oddíl Brewers Klatovy, který vede Michal Sedláček.

„Žil jsem několik let s rodinou v Kalifornii, kde jsem pracoval jako generální konzul České republiky. Když jsme do Spojených států odjížděli, byly naše děti velmi malé. V Kalifornii samozřejmě provozovaly různé sporty včetně baseballu, který se jim zalíbil. Když jsme se vrátili, syn chtěl v baseballu pokračovat, ale v Klatovech ta možnost nebyla. Nejbližší kluby byly v Plzni a Domažlicích,“ popsal vznik myšlenky na založení baseballového oddílu Sedláček, který se chopil i založení klubu. „Vydal jsem se za ředitelkou Masarykovy základní školy Emilií Salvetrovou, zda bychom nemohli ve škole zřídit pro zájemce baseballový kroužek.

Na dvou klatovských školách jsme za účasti vedoucího krajské baseballové asociace sport představili, aby děti věděly, co je to baseball, jak a s čím se hraje a že je to zábava. Hodně dětem se to zalíbilo a přihlásily se do kroužku. Byly to děti různého věku od 1. do 4. třídy. Vloni na jaře jsme začali s tréninkem, takže tehdy oddíl de facto vznikl,“ doplnil Sedláček k založení klubu.

HRAJÍ TURNAJE I REGIONÁLNÍ SOUTĚŽE

První celorepublikový turnaj absolvoval nový klub na podzim 2016 v Hluboké nad Vltavou a letos už přihlásil svá družstva do dlouhodobých soutěží. „Máme dvě věkové kategorie, a to děti do 9 let a do 11 let. Obě družstva hrají regionální soutěž, kde se potkávají s kluby Wolfs Domažlice, Baseball Plzeň a Slavia VŠ Plzeň. V soutěži U11 hraje navíc ještě tým jihočeské Hluboké nad Vltavou. Ti starší mohou postoupit až na turnaj osmi nejlepších celků v republice. Jinak na podzim nás čekají celorepublikové turnaje, na které jsme se probojovali. Mladší budou reprezentovat Klatovy v Praze mezi 20 nejlepšími týmy z republiky a starší čeká zase pohár v Hluboké,“ představil sportovní program klatovských týmů Sedláček.

Brewers Klatovy trénují dvakrát týdně, ve středu a v pátek, na školním hřišti Masarykovy ZŠ, kde mají k dispozici i zařízení na trénink odpalů. K domácím zápasům však musí vyrážet do Žinkov. „Bohužel, v Klatovech není žádné baseballové hřiště, a tak jezdíme do Žinkov, kde mají hezké hřiště. Jezdíme tam i na soustředění. Není to sice daleko, ale určitě bychom byli rádi, kdyby bylo hřiště na baseball také v Klatovech, aspoň s parametry na dětský baseball,“ trápí absence domácího hřiště Sedláčka, který kromě funkce trenéra vykonává v klubu i role organizátora a manažera. „Musím pochválit rodiče, že pomáhají, jak můžou. Na jaře byl se mnou na trenérském školení pan Palarczyk, který mi dělá asistenta,“ je rád za pomoc rodičů trenér.

KLATOVŠTÍ SLÁDCI

A proč se klatovský klub jmenuje Brewers, což v překladu znamená sládci? „V Kalifornii jsme s dětmi hráli v dětských ligách a přivezli jsme si odtamtud spoustu dresů s tímto názvem. Jinak je to tým, který hraje nejvyšší americkou profesionální soutěž v Milwaukee. Název tak vznikl z toho, že jsme měli trička s nápisem Brewers a používali jsme je i na prvních turnajích. Teď už máme samozřejmě dresy nové, které si může každý objednat a koupit. Mají jmenovky a logo Klatov,“ vysvětlil Sedláček název klubu.

Minulý týden se v Domažlicích za účasti dvou amerických trenérů konalo soustředění jedenáctiletých dětí z celého kraje. „Děti se připravovaly také na celosvětovou soutěž Little League Baseball World Series, která je určena pro 12leté děti a které se příští rok zúčastní. Nejdříve je republiková kvalifikace, následuje evropská kvalifikace v Polsku a nejlepší týmy čeká koncem srpna finálové kolo v Americe,“ řekl k soustředění Sedláček.

Pokud by měl někdo zájem, aby jeho dítě hrálo baseball v Brewers Klatovy, může kontaktovat trenéra Sedláčka na e-mailu michalsedlacek@hotmail.com nebo na čísle 775 187 787. Každý zájemce potřebuje jen svou rukavici, ostatní výbavu zajistí klub.