Sezonní plány změnil po závodě Alpského poháru v italském Valdidentru v polovině prosince běžec na lyžích Jan Šrail z Nové Hůrky u Prášil. V závodě na 15 km volnou technikou skončil na sedmém místě, necelých 25 sekund za vítězným Altimirasem. Za sebou přitom nechal celou českou reprezentaci, dalším z Čechů byl na 21. místě Jakub Gräf, který na Šraila ztratil půl minuty. Den předtím dojel Šrail na 15 km klasicky na 21. místě se ztrátou 2:16 min na vítězného Francouze Alexise Jeanneroda, svého kolegu z týmu Pioneer Investments, za který běhá Šrail v prestižním seriálu dálkových běhů Ski Classics. Nejlepším z Čechů byl v tomto závodě další běžec ze Šumavy, Miroslav Rypl z Horské Kvildy, který doběhl třináctý.


O víkendu se Šrail zúčastnil dalšího podniku Alpského poháru, který se konal ve slovinské Planici. V sobotu na 10 km volnou technikou obsadil 16. místo a byl tak nejlepší z českých závodníků. V nedělním závodě na 15 km klasicky Šrail nestartoval, ale dařilo se Ryplovi, který byl desátý.

BUDE BOJOVAT O MS

Šrail se původně chtěl v sezoně zaměřit na dálkové běhy série Ski Classics v barvách týmu Pioneer Investmens, kde mu pro sezonu 2016/2017 nabídl stálé místo šéf týmu a legenda českého běžeckého lyžování Lukáš Bauer. „Byl to právě Lukáš, kdo mi po výsledcích ve Valdidentru říkal, že bych se mohl zaměřit na klasické závody a pokusit si vybojovat nominaci na mistrovství světa, které se koná koncem února a začátkem března ve finském Lahti. Pokusím se o to, přece jen výsledek z mistrovství světa má ve světě lyžování větší zvuk než závody Ski Classics," vysvětlil Šrail přehodnocení sezonních plánů.

V seriálu Ski Classics absolvoval Šrail v této sezoně úvodní desetikilometrový prolog ve švýcarské Pontresině koncem listopadu, kde skončil jako nejlepší z Čechů na 31. místě. Na začátku prosince v závodě Sgambeda v italském Livignu doběhl na třicetikilometrové trati dvacátý pátý. Z Čechů se před něj dostali jen dvacátý Jiří Ročárek a 22. Stanislav Řezáč. Spokojen mohl být i celý tým Pioneer Investments, protože Šrailův kolega Ilya Chernousov z Ruska skončil ve Švýcarsku devátý a v Itálii dokonce na stříbrném stupni.

CHCE OBHÁJIT TITUL

Série Ski Classics pokračovala 4. ledna v Číně, kam však tým Pioneer Investments nejel, do Evropy se vrátí 14. ledna, kdy je v Rakousku na programu Kaiser Maximilian Lauf. Ani toho se ale Šrail nezúčastní. „O víkendu, kdy se jede závod v Rakousku, bych chtěl startovat na mistrovství České republiky v Novém Městě na Moravě, kde budu obhajovat titul ve sprintu a kde mám svůj současný klub, za něhož jezdím klasické závody. Ještě týden před mistrovstvím republiky budu ladit formu na dalším závodě Alpského poháru ve slovinské Planici. Tam se uvidí, jak na tom před republikovým šampionátem jsem," nastínil na konci minulého roku nejbližší závodní plány běžec Sportovního klubu Nové Město na Moravě.

ODMÍTL REPREZENTACI

Šrail před letošní sezonou odmítl svazovou reprezentační nabídku, a tak závody Alpského poháru objíždí „na vlastní triko". „S hodně věcmi, hlavně s technickým zajištěním, mi pomáhá Lukáš Bauer, něco mi zaplatí klub, ale převážnou část nákladů si hradím sám. Dostal jsem od svazu nějakou nabídku, ale dal jsem přednost nabídce Lukáše a myslím, že jsem dobře udělal. U něho v týmu rozhodují výsledky a také úroveň přípravy je na daleko vyšší úrovni než v reprezentaci. Byli jsme na soustředění ve Skandinávii a ve Francii a mám v týmu i dobré sparingpartnery pro trénink jako jsou Ilya Chernousov nebo Alex Jeannerod. Nad nominačními kritérii do reprezentace mi někdy zůstává rozum stát, ale věřím, že v nominaci na mistrovství světa budou rozhodovat výsledky, proto musím uspět na mistrovství republiky," vysvětlil Šrail, proč není i přes odpovídající výkonnost stálým členem reprezentace.

Mistrovství světa je termínově orámováno dvěma pro Čechy známými závody seriálu Ski Classics – Jizerskou 50 a Vasovým během ve Švédsku. „Určitě jsou tyto dva závody pro mě důležité, Jizerská 50 je v České republice hodně sledovaná a Vasaloppet je největší závod, kde startuje kolem 16 tisíc běžců. Loni jsem tam byl těsně za stovkou a letos mám cíl být do 30. místa. Kdybych na mistrovství světa jel, bylo by to na dohodě s reprezentačními trenéry, na kterých tratích bych na šampionátu startoval. Od toho by se odvíjelo, jakých závodů bych se zúčastnil," poodhalil vzdálenější program sezony Šrail, který kromě závodění na lyžích zvládá i zaměstnání v Národním parku Šumava.