Koncem června zažijí Klatovy velkolepý basketbalový svátek. Od 28. června do 6. července se totiž v Klatovech a v Plzni koná 3. ročník FIBA mistrovství světa v basketbalu žen U17.

České reprezentantky své přípravné i mistrovské zápasy odehrají v Klatovech. „Jelikož sportovní hala v Čapkově ulici, která byla dostačují pro mistrovství Evropy, nevyhovuje standardům pro světový šampionát, rozhodli jsme se pro nečekaný tah, že se bude hrát na klatovském zimním stadionu," informoval ředitel organizačního výboru a předseda BK Klatovy Stanislav Křiváček.

Diváci budou překvapeni

Zimní stadion se tak dočkal mnoha úprav. Kromě toho, že se tam pokládala palubovka nebo dělala tribuna, rekonstruovalo se kvůli této prestižní akci i zázemí. „Stadion se mění před očima a vylepšuje se, aby splňoval parametry pro odehrání mistrovství světa. Sundaly se mantinely, izolovalo se betonové podloží ledové plochy, na které se dával polystyren, textilie, OSB desky, na to se pokládala palubovka. Přivezou se koše, zavěsí tabule, udělalo se dodatečné osvětlení nad plochou. Opravují se šatny, dělají se kompletně nové záchody, všechno se natírá, upravují se i venkovní prostory. Byla vyměněna některá okna a opravena byla vrátnice. Myslím, že spousta lidí bude příjemně překvapena. Samozřejmě budou mít radost hlavně hokejisté, ale o tom to je. Když se akce takového rozsahu ve městě pořádá, udělá se spousta věcí, která tam zůstane," dodal Křiváček.

„Organizátoři mistrovství si montují speciální přídavné osvětlení a ozvučení, to tu ale po akci nezůstane. Jinak co se týká ostatních oprav a rekonstrukcí, tak ty se v letní přestávce na stadionu dělají standardně. Kvůli basketbalovému mistrovství se ale udělaly opravy a údržba, které by stejně byly provedeny do dvou tří let, najednou. Šatny se malují každý rok, chodby každý druhý rok, v plánu byly například i opravy záchodů," uvedl ředitel společnosti Zimní stadion Klatovy, o. p. s. Pavel Kaňák. Veškeré rekonstrukce na zimním stadionu financuje společnost, která ho provozuje, ze svého rozpočtu. „Od pořadatelů jsme dostali finance za pronájem a z nich se platí tyto opravy. Ale tato suma rozhodně nepokryje celou rekonstrukci, takže část hradíme z našeho rozpočtu," dodal Kaňák.

Češky v akci

ZS Klatovy

Přípravné zápasy: Česká republika – Brazílie (PO 23. 6., 18.00), Česká republika – Japonsko (ST 25. 6., 18.00).

Mistrovské zápasy: Česká republika – Korea (SO 28. 6., 18.00), Maďarsko – Česká republika (NE 29. 6., 18.00), Česká republika – Kanada (ÚT 1. 7., 18.00), osmifinále (ST 2. 7., 18.00)