Pro ty, kteří se o lyžování moc nezajímají celkem neznámá dívka a navíc jim poněkud neznámá zůstala i nadále, protože se slavnostního vyhlašování nemohla zúčastnit, jelikož byla v den vyhlašování reprezentovat v zahraničí.

Nicméně ti, kterým sjezdové lyžování něco říká, ví o Báře již od jejích předžákovských let, kdy v dětských závodech sbírala jedno vítězství za druhým. Stejně prošla kategorií mladších žákyň, kdy se již dostala do české reprezentace a v ní se drží již třetí rok. Zatím její životní sezonou se stala právě ta poslední 2015/2016, v níž v kategorii starších žaček zářila nevídaným způsobem.

Nejprve se stala hvězdou v krajské výpravě Plzeňského kraje na zimní olympiádě mládeže pořádané na krušnohorském Klínovci, kde nasbírala kompletní kolekci tří medailí. Byla přijata hejtmanem Plzeňského kraje a dostala se i na titulní stranu časopisu Plzeňský kraj. V této sezoně však přišly, co do sportovní hodnoty ještě významnější úspěchy, o kterých se mnoho neví. Předně to byly úspěchy v zahraničí na neoficiálním mistrovství světa žáků v Itálii – tradičním Trofeo Topolino – získala skvělé třetí místo v obřím slalomu. Předstihly ji pouze jedna závodnice ze Slovinska a jedna z USA a za ní zůstalo dalších třicet závodnic z vyspělých alpských zemí. Na mistrovství Německa v Kaltenbachu získala Bára výborné 3. místo ve slalomu a v Ga-Pa získala 1. místo v obřím slalomu.

Bára sbírá jeden úspěch za druhým i v republikových závodech. V lednu v jizerských Albrechticích získala ve třech závodech tři vítězství na mistrovství České republiky žáků, na závodech republikových klasifikačních závodech (RKZ) v Koutech byla druhá v obřím slalomu, v únoru v Bílé zvítězila ve slalomu a vyřazovacím závodě, v březnu ve Špindlerově Mlýně byla třetí v obřím slalomu a vyhrála v super G a na Klínovci vyhrála jeden slalom a dva závody super G.

V celkovém hodnocení těchto závodů RKZ, které bylo hodnoceno jako pohár České pošty 2016, dosáhla velmi cenného vítězství. Navíc ještě zvítězila v závodě VIST Cupu v Herlíkovicích v obřím slalomu.

Za jejími výbornými výsledky stojí kromě jejího talentu a píle řada dalších faktorů. Předně dobrá výchova a vedení táty a trenéra Petra Zíky a její maminky, která zajišťuje kvalitní zázemí pro fungování tohoto nesmírně náročného sportu. Dále dobré základy od prvního trenéra Aloise Janďury a jeho pomocníků v oddíle Skiklub Železná Ruda, následně od trenérů SK Špičák (nyní Sokola Špičák) Petra Pohanky a Pavla Maříka, podpora svazu lyžování ČR, Plzeňského kraje a lidí, kteří pomáhají zajišťovat finanční podporu. Velký podíl na úspěších má i pochopení a vstřícnost ředitele železnorudské školy Ctirada Drahoráda a učitelů této školy. Věřme, že podpory Báře a jejím rodičům se dostane i od dalších institucí a sponzorů a že Bára dosáhne historického úspěchu pro Železnou Rudu i okres Klatovy, Plzeňský kraj a možná pro celou ČR.

Jaroslav Frič