Ve čtvrtek se v zaplněném klatovském divadle konalo vyhlašování Nejúspěšnějších sportovců okresu Klatovy za rok 2018. Titul Sportovní hvězdy Deníku slavila patnáctiletá plavkyně TJ Klatovy Karolína Bezpalcová, která vyhrála na základě hlasování čtenářů Klatovského deníku. Cenu si ale nemohla převzít osobně, protože hrála s orchestrem na klarinet ve Francii. Cenu za plavkyni všestranných zájmů tak z rukou šéfredaktora Klatovského deníku Milana Kiliána převzal trenér Ivan Šlajs.

I tak Karolína na dálku sdělila své pocity a poděkovala za prestižní ocenění. „Hodně mě tohle ocenění překvapilo a zároveň i potěšilo, že mi tolik lidí dalo hlas. Za to všechno vděčím své rodině, která mě v plavání v oddíle nebo u vodní záchranné služby a ve spoustě dalších aktivit podporuje. Bez ní bych nebyla tam, kde jsem teď. Moc ráda bych poděkovala svým dvěma trenérům, Ivanu Šlajsovi a Petru Frydrychovi, že ze mě vychovali tak dobrou plavkyni, protože přesto, že to se mnou nemají snadné kvůli mému většímu zájmu aktivit, tak to se mnou zvládají a za to jsem jim velice vděčná. A i když pořád jenom nevyhrávám, tak jsem velice ráda za každou chvilku, kterou můžu strávit v bazénu, jelikož plavání je jako moje druhá rodina,“ řekla s dávkou skromnosti vítězka ankety.

Přímo na pódiu pak promluvil i její trenér. „Mám velkou radost z ocenění Karolíny, protože je skromná, pracovitá a trochu smolařka, protože si pamatuji sezonu, kdy měla plno nepopulárních čtvrtých míst. Jsem na ni ale pyšný a myslím, že i ona může být pyšná na sebe, protože má úspěchy v plaveckém sportu i v tom záchranářském,“ uvedl Ivan Šlajs, trenér hvězdy večera.

Fehmi Bočarov z Domažlic (3220 g, 51 cm) se narodil v klatovské porodnici 19. února v 19.00 hodin. Rodiče Lucie a Alexandar Petrov Madzharov věděli, že jejich první dítě bude chlapeček.
FOTO: Koukáme na svět

Na slavnostním předávání byli oceněni i další sportovci. Nejlepším mládežnickým kolektivem za rok 2018 se stal basketbalový tým ZŠ a MŠ Švihov, který pod vedením trenéra Jindřicha Svojanovského suverénně opanoval třetí ročník jr. NBA 2018. A to ve velkém stylu, kdy vyhrál od začátečních kol až po finále všechny zápasy. V kategorii dospělých slavil mužský výběr divizních fotbalistů SK Klatovy 1898.

Nejlepším mládežnickým sportovcem byla vyhlášena kajakářka Antonie Galušková z KVS Sušice, za kterou kvůli jejímu nabitému programu převzal cenu otec Vladislav. Mezi dospělými triumfoval skigolfista Petr Kabát. Významné ocenění v klatovském divadle převzali také nejlepší trenéři i rozhodčí.

Do Síně slávy byl pak uveden téměř pětaosmdesátiletý Arnošt Boldan, bezpochyby jedna z největších klatovských legend atletiky.

„Předpokládám, že je to ocenění za to, že jsem se dožil tolika let. Mám radost, že si někdo vzpomněl. Myslím, že tak slavný nejsem, ale je to milé. Nyní už moc aktivní také nejsem, ale ještě pořád trénuji jednu kladivářku. Dělám v Klatovech atletiku od roku 1952, což je dost dlouho. Měl jsem štěstí, protože jsem nebyl nikdy zraněný ani nijak vážně nemocný, takže jsem pořád závodil. Ještě v 70 letech jsem naposledy bodoval za běžné sportovce, nyní jezdím za veterány. Procestoval jsem s nimi půl světa, byl jsem v Americe, Africe, Asii, Evropě a podobně, takže jsem se v životě díky sportu podíval na mnoho míst. Poprvé jsem byl na atletice v Klatovech v roce 1945. Málokdo pamatuje, že tady byly závody americké armády. Bylo zde asi tři tisíce diváků,“ komentoval své ocenění nový člen sportovní Síně slávy Arnošt Boldan.

Petra Levá Strnadová (na archivním snímku vlevo) vstřelila v dresu Mochtína hattrick.
Pěti fotbalistkám se podařilo nasázet hattrick

Nejúspěšnější sportovci okresu Klatovy za uplynulý rok 2018

Sportovní hvězda Klatovského deníku - Karolína Bezpalcová
Za rok 2018 si titul Sportovní hvězdy podle hlasování čtenářů Klatovského deníku vysloužila patnáctiletá plavkyně Karolína Bezpalcová z plaveckého klubu TJ Klatovy. Bezpalcová je nejrychlejší plavkyně Plaveckého klubu TJ Klatovy (50 m volný způsob 28,61 vteřiny), přebornice oblasti Plzeňského a Karlovarského kraje v disciplínách 100 metrů volným způsobem, 100 metrů motýlkem a 100 metrů polohový závod. Úspěchy zaznamenala i jako členka vodní záchranné služby.

Kategorie kolektiv mládeže
Školní basketbalový tým ZŠ a MŠ Švihov – dosáhl v roce 2018 fantastického úspěchu, kdy v konkurenci více než 120 ZŠ z celé ČR nenašel rovnocenného soupeře a stal se vítězem jr. NBA 2018, kterou pořádá Česká basketbalová federace společně se Sport Investem a americkou NBA. Kapitán týmu Petr Žák se stal nejlepším hráčem celé jr. NBA 2018 a Denis Gashi byl zařazen do All Stars. Trenérem týmu je Jindřich Svojanovský, který usilovnou prací dovedl basketbalový tým ZŠ a MŠ Švihov až k vítězství.

Kategorie jednotlivci – mládež
1. Antonie Galušková (17 let, kanoistika, KVS Sušice), 2. Tomáš Hurdzan (17 let, šachy, Šachklub TJ Klatovy), 3. Vít Pohanka (18 let, kanoistika, Kanoistický klub Klatovy), 4. Jan Kůsa (13 let, šachy, Šachklub TJ Klatovy), 5. Emma Fürbacherová (15 let, basketbal, BK Klatovy), 6. Vojtěch Petrželka (16 let, fotbal, SK Klatovy 1898), 7. Adam Maxa (14 let, lyžování, TJ SA Špičák), 8. Jan Nováček (12 let, judo, Judo Klatovy), 9. Jan Holý (16 let, florbal, SC Klatovy), 10. Klára Kottová (16 let, karate, KyokushinKai Karate Dolany), 11. Natálie Kantová (17 let, záchranářský sport, Vodní záchranná služba Českého červeného kříže Klatovy), 12. Radek Jůda (19 let, atletika, Atletika Klatovy).

Kategorie kolektiv dospělých
Fotbalové mužstvo SK Klatovy 1898 A – je účastníkem fotbalové FORTUNA divize skupiny A. Mužstvo po celý rok podávalo velmi dobré výkony. Po podzimní části probíhajícího ročníku 2018/2019 se v divizní tabulce nachází na výborném třetím místě. Trenérem týmu je Michal Čadek.

Kategorie trenér
1. Jan Bílek (šachy, Šachklub TJ Klatovy), 2. Petra Levá Strnadová (karate, Karate Klub Klatovy), 3. Karel Kalivoda (fotbal, FK Okula Nýrsko, 4. Rudolf Kortus (judo, Judo Klatovy), 5. Marek Lukeš (fotbal, SK Klatovy 1898).

Kategorie rozhodčí
Zbyněk Cupl (fotbal), Radka Růžičková (lední hokej), Rudolf Salvetr (basketbal).

Kategorie jednotlivec – dospělí
1. Petr Kabát (skigolf, TJ SA Špičák), 2. Jiří Vytiska (silový sport, Strongman Klub Sušice), 3. Luboš Vanka (kickbox, Hammersgym Klatovy), 4. Marie Bohůnková (snowboarding, Snow Rockets), 5. Jaroslav Rojík (fotbal, SK Klatovy 1898), 6. Vladislav Kubeš (lední hokej, HC Klatovy), 7. Pavel Štěpáník (atletika, TJ Sušice), 8. Tomáš Jánský (národní házená, TJ Vřeskovice).

Kategorie síň slávy
Arnošt Boldan – je klatovskou atletickou legendou. Jeho hlavní atletickou disciplínou je hod kladivem. V letech 1954-1971 závodil za Spartak ET Doudlevce Plzeň, Slavii VŠT Bratislava a Spartak (později Škoda) Plzeň. Od založení družstva dospělých v Klatovech v roce 1972 závodil za mateřský oddíl Atletiky Klatovy. V soutěžích družstev závodil v 1. a 2. lize a několik let v oblastním přeboru. Koncem padesátých a v šedesátých letech se pravidelně zúčastňoval mistrovství republiky v hodu kladivem a v hodu diskem. Jeho nejlepším umístěním bylo 5. místo. V atletických soutěžích družstev startoval 46 let a ještě v roce 1999 ve svých pětašedesáti letech bodoval ve 2. lize. V kategorii veteránů dosáhl několika medailových umístění na ME a MS. V roce 1999 na světovém šampionátu v britském Gatesheadu v kategorii M65 vyhrál hod kladivem i diskem. Kromě závodění se Arnošt Boldan od sedmdesátých let zabývá trénováním mládeže. Jeho svěřenci dosáhli na medaile na mistrovství České republiky a někteří pronikli mezi evropskou, či světovou špičku. Za všechny můžeme uvést vynikajícího dálkaře a trojskokana Václava Fišera, vrhače Petra Staňka a Václava Lobovského. Z mladší generace připomeňme Ivu Holubovou-Löffelmanovou a Václava Kleisnera. V současné době ve svých téměř 85 letech je trenérem talentované Anežky Pourové.