„Výzvu k zásahu jsme obdrželi v 10:43 od dispečinku linky 155 s tím, že pod vrcholem Špičáku havaroval mladík na horském kole. Více informací o jeho zdravotním stavu jsme v tu chvíli neměli," popsal okolnosti výjezdu službukonající dispečer Horské služby (HS) Šumava Petr Pospíšil ml. Dodal, že k nehodě ihned vyslal záchranáře. Ten po příjezdu na místo zjistil, že cyklista má pravděpodobně zlomeninu ruky v oblasti předloktí a stěžuje si na další bolest v rameni, v oblasti hrudníku a má potíže s dýcháním.

„Provedl jsem základní ošetření, nasadil mu vakuovou dlahu a velmi šetrně jsem jej naložil na čtyřkolku. Pak jsem vyrazil vstříc sanitce zdravotnické záchranné služby, která mířila na Špičák," uvedl zasahující člen HS Aleš Jandů.

VEZLA HO SANITKA

Zraněného pak přeložil do sanitky a ta jej převezla k Domu HS na Špičáku, kam mířil vzhledem k povaze cyklistových pravděpodobných zranění vrtulník letecké záchranné služby. Po přistání lékař LZS začal připravovat zraněného k transportu. „Vzápětí byla však helikoptéra odvolána k závažnějšímu úrazu nedaleko Plzně. Mladík byl proto převezen sanitkou k dalšímu ošetření do nemocnice v Klatovech," vysvětlil Jandů.

„Pomoc vrtulníku vždy pečlivě konzultujeme s příslušným krajským dispečinkem. I tak se ovšem může stát, že zranění našeho pacienta se ukáže jako lehčí, než zranění u jiné nehody," okomentoval událost náčelník HS Šumava Michal Janďura.

Na Špičáku zasahovala HS o víkendu víckrát. „V sobotu jsme ošetřili na Špičáku čtyři bikery, v neděli jsme kromě již zmíněného vrtulníku měli ještě alergickou reakci po pobodání hmyzem a podvrtnutí kolene," doplnil Pospíšil.

David Kojan