Naštěstí se to nestalo ve městě, kde by mohlo vážně zranit či dokonce zabít nějakého chodce, ale na volné silnici nedaleko Klatov. I tak ale kolo způsobilo škody za desetitisíce korun.

„Mezi obcemi Štěpánovice a Dehtín řídil řidič vozidlo Fiat Croma, které zakoupil před dvěma dny v autobazaru. Při jízdě z vozidla upadlo nedotažené levé přední kolo, které narazilo do protijedoucího automobilu Land Rover a při nárazu prorazilo přední ochranný rám i nárazník,“ popsala nehodu Dana Ladmanová z klatovské policie. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, na vozidlech ale vznikla škoda 35 000 korun.

„Detaily tohoto případu neznám, obecně se ale dá říci, že řidič musí před jízdou zkontrolovat vozidlo, zda je v řádném technickém stavu. Takže zodpovědný je pravděpodobně řidič. Když já vám půjčím auto a vám upadne kolo, tak to těžko můžete svádět na mě,“ vysvětlil, jak na podobné případy nahlíží česká legislativa, vedoucí Dopravního inspektorátu v Klatovech Tomáš Šafařík. Podobné případy, kdy za nehodou stojí špatně utažené kolo, které upadlo, jsou na Klatovsku podle něj vzácné. „Vzpomínám si teď na jeden kuriózní, kdy řidič při výměně zimních pneumatik za letní popíjel rum a zapomněl dotáhnout jedno kolo,“ usmál se Šafařík.

Auto na střeše

V pátek policisty zaměstnaly na Klatovsku i další nehody, plné ruce práce měli už od rána. „Před osmou hodinou ráno řídila 18letá dívka ze Sušicka Opel Corsa a u obce Nemilkov dostala na mokré vozovce smyk, při kterém se vozidlo mimo komunikaci převrátilo na střechu. Dívka byla lehce zraněna,“ uvedla Ladmanová. Brzy poté vyjížděli záchranáři ke Kokšínu, kde 64letý řidič Peugeotu Partner při jízdě od Klatov na Švihov dostal při projíždění pravotočivé zatáčky smyk. Vůz udělal kotrmelec a zůstal v pozici na kolech. Škoda činí 50 tisíc korun, řidič utrpěl lehké zranění.

            
Další nehody se dají očekávat, policisté proto budou na silnicích v pohotovosti po celé velikonoční svátky.