Slovenský řidič (45), který vloni v říjnu na Rybníčkách v Klatovech srazil chodce a poté havaroval na chodníku, nebude nijak potrestán. Policie totiž případ odložila. Důvodem jsou závažné zdravotní problémy řidiče.

Nehoda se stala vloni 22. října v 16.20 hodin. Řidič Audi A6, který v autě vezl svoji přítelkyni a malou dcerku, jel ulicí Rybníčky ve směru od Pražské ulice k hotelu Beránek. Tam nejprve přejel do protisměru, kde levou částí vozidla narazil do 37letého chodce z Domažlicka, stojícího u levého okraje vozovky. Aniž zastavil, pokračoval dále v jízdě a po ujetí zhruba 80 metrů vjel na zvýšený obrubník chodníku, od kterého se vozidlo odrazilo a v letu narazilo pravou přední částí do kamenné zídky, následkem čehož se vůz ve vzduchu převrátil a dopadl na střechu na chodník.

Sražený chodec utrpěl ztrátové poranění kůže na hlavě a další zranění, měl i menší psychické problémy.

Událost vzbudila v Klatovech značné emoce. Podle svědků to totiž vypadalo, že řidič poté, co porazil chodce, chtěl z místa ujet. „Byl to strašný fofr. Stáli jsme u prodejny barev a viděli jsme, jak na druhé straně parkoviště vylétl do vzduchu chlap, sražený autem. A během okamžiku kolem nás letělo vzduchem to auto. Skončilo na střeše," tak tehdy Deníku popsal dění na místě jeden z očitých svědků.
Jenže vše podle řidičovy družky i policejního vyšetřování bylo jinak, než to vypadalo. „Přítel chtěl zaparkovat. Jenže se mu udělalo velice špatně a místo na brzdu šlápl na plyn," řekla Deníku partnerka 45letého Slováka, která mu po střetu s chodcem říkala, aby zastavil, on ale nereagoval.

Sám cizinec si z nehody podle svých slov nic nepamatoval, vybavoval si jen silný náraz a následné převrácení auta na střechu. Něco podobného se mu stalo i o dva měsíce později, v prosinci 2015, kdy při řízení auta ztratil vědomí a také havaroval, naštěstí bez vážných následků. Lékař ho proto odeslal na vyšetření, při němž mu našli zhruba šesticentimetrový nádor na mozku. A právě onemocnění, o němž muž do té doby neměl sebemenší tušení, neboť až do nehody v Klatovech neměl žádné zdravotní potíže, podle všeho za vše mohlo.

„Z lékařského znaleckého posudku z oboru neurologie bylo zjištěno, že muž v posuzovaném období trpěl epileptickými ložiskovými záchvaty a absencemi v důsledku pomalu rostoucího nádoru levého čelního mozkového laloku. … Posuzovaný v době popisovaných záchvatů nebyl schopen adekvátně vnímat a reagovat na nastalé situace a bezpečně tak řídit motorová vozidla. S ohledem na charakter záchvatu je nemohl jinak předvídat, nebo je nějakým způsobem odvrátit," píše se v policejním usnesení o odložení případu.

„Přítel už má za sebou jednu operaci, další ho čeká za tři měsíce. Je to špatné. Za nehodu nemohl, ale samozřejmě ho to mrzí. Tomu chodci se byl i omluvit," uvedla partnerka řidiče, která dodala, že je oba mrzí, jak je lidé po nehodě uráželi v internetových diskusích.

„Neobchodujeme s drogami, nemáme erotické kluby. Nikdy jsem tu nepobírala žádné sociální dávky. Můj přítel normálně pracuje, je správcem hotelu," uzavřela mladá žena.