„Ve směru na Javornou jel 66letý cizinec s vozidlem Honda Civic. Z dosavadního šetření a z ohledání místa dopravní nehody vyplývá, že řidič hondy nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze komunikace, při průjezdu zatáčkou na mokré komunikaci nezvládl řízení a vyjel do protisměru, kde se čelně střetl s osobním vozidlem Opel Astra, které řídil 66letý muž. Při nehodě utrpěl řidič hondy vážná zranění, kterým na místě podlehl. Požití alkoholu u řidiče hondy je předmětem nařízené soudní pitvy, u řidiče opelu byla provedená dechová zkouška s negativním výsledkem,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Na místě zasahovaly i jednotky hasičů z Klatov a Železné Rudy. „Po příjezdu první jednotky na místo události bylo zjištěno, že v prvním vozidle se nachází jedna osoba bez známek života. Tu jsme museli vyprostit a dále jsme pomáhali s resuscitací záchranné službě. Z druhého vozidla jsme vyprošťovali další tři osoby,“ sdělil na místě nehody hasičský velitel zásahu Patrik Soukup.

Smrtelná dopravní nehoda mezi Javornou a Železnou Rudou.Zdroj: Deník / Loudová Daniela

Zranění vyproštěných cestujících byla natolik vážná, že musel být na místo přivolán vrtulník. „Lékař musel v jednom případě konstatovat exitus. Dále jsme jednoho muže a jednu ženu letecky transportovali s vážnými zraněními na urgentní příjem Fakultní nemocnice do Plzně. Dalším zraněným byl muž, který měl rovněž vážná zranění a z místa byl přepravován sanitním vozem. Jelikož cestou došlo ke zhoršení stavu zraněného, museli jsme povolat další vrtulník z Bechyně, který pacienta přepravil do nemocnice,“ sdělil krajský mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Nehoda v těchto místech není podle Horské služby Šumava výjimkou. „Silnice mezi Javornou a Železnou Rudou vede několika velmi ostrými zatáčkami v prudkém svahu. Přesto kvalitní vozovka svádí mnoho řidičů k neopatrné jízdě. Už tam vzhledem ke krátkému dojezdovému času zasahovali několikrát i naši členové,“ dodal k zásahu náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura s tím, že zranění v těchto místech bývají natolik vážná, že tam vrtulník sedá u mnoha nehod.

Takto dopadla sanitka po řádění mladíka.
Další napadení záchranářů