Na návštěvu Šumavy budou ve zlém vzpomínat dvě turistky. Pes jedné z nich, 42leté ženy z Jihlavy, totiž vběhl do cesty druhé ženě, 30leté cyklistce z Přerova. Mladší z žen skončila s vážným zraněním v nemocnici, starší z žen reálně hrozí, že skončí před soudem. V krajním případě může jít i do vězení.

Neštěstí se stalo v úterý kolem půl páté odpoledne, kdy mladší z žen sjížděla na kole z Poledníku. „U tzv. „Liščí díry" cyklistce do jízdní dráhy náhle vběhl nezajištěný pes plemene mops. Po střetu žena spadla z jízdního kola na komunikaci a utrpěla zranění, se kterým byla převezena do nemocnice v Sušici k ošetření," uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie. Cyklistce sice pomohlo, že měla na hlavě ochrannou přilbu, ale i tak s ní mají doktoři dost práce. Podle dostupných informací se nejspíše nevyhne operaci.

Majitelka, která nechala svého psa volně pobíhat, zatím podle Ladmanové nebyla z ničeho obviněna. Vzhledem ke zdravotnímu stavu cyklistky se dá ale předpokládat, že bude v budoucnu stíhána pro ublížení na zdraví z nedbalosti, za což by jí hrozil až roční trest. V případě těžkého ublížení na zdraví až dvouletý trest.

Na Klatovsku by nešlo o první případ tohoto druhu. Už v roce 2007 tam před soudem stanula mladá žena z Prášil, která neuhlídala psa. Ten jí utekl a napadl školáka, jenž při jeho útoku upadl a těžce zranil. Vyvázla bez trestu, musela ale zaplatit náklady na léčení, což bylo několik desítek tisíc korun.

Soudů kvůli útěkům psa či psů, kteří následně ublížili, ale bylo v Klatovech více. Z poslední doby je mediálně nejznámější případ z Janovic, kde vloni dva lovečtí psi potrhali malého chlapce. Jejich chovatel u soudu sice vyvázl bez trestu, rodičům dítěte ale zaplatil odškodné ve výši dvě stě tisíc korun.