Voda naštěstí nebezpečnou látku natolik naředila, že ryby přežily. Na místě přesto museli zasahovat hasiči, vyjet museli i policisté a pracovníci odboru životního prostředí horažďovické radnice.

Hasiče zalarmoval starosta obce Kovčín, který oznámil, že v Kovčínském potoce protéká neznámá látka jasně červené barvy. „V době, kdy byla situace zjištěna, protékala kapalina potokem již několik minut, k příjezdu hasičů se tato doba odhaduje na minimálně půl hodiny. Hasiči měřením zjistili, že nejde ani o kyseliny, ani o zásady. Látka byla ve vodě silně naředěna. Nebylo možné ji zastavit ani pomocí sorbentu ani norných stěn," informovala krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Hasiči postupovali proti proudu potoka až do obce Milčice, odkud kapalina tekla kanalizací. Na konci Milčic nalezli na dvoře rodinného domu zdroj úniku. „Dle štítků na nádobách šlo o mořidlo na osivo. Hasiči odebrali vzorky látky a předali je chemické laboratoři Třemošná," řekla Jakoubková.

Společně s policií a se zástupci odboru životního prostředí hasiči poté kontrolovali tok až k Záhorskému mlýnu, zda nedošlo k úhynu ryb. Životnímu prostředí nebezpečná látka již ve vodě na kontrolovaných místech nebyla znatelná.

Ve středu hasiči pokračovali od ranních hodin v monitoringu toku a Dvoreckého rybníka.

Na místo vyjížděli i policisté, kteří se ale podle své klatovské mluvčí Dany Ladmanové nebudou událostí dále zabývat. „Případ byl postoupen příslušnému odboru životního prostředí," uvedla Ladmanová.

„Případ šetříme. Zatím mohu potvrdit jen to, že nebyl zjištěn žádný úhyn ryb," doplnila vedoucí odboru životního prostředí horažďovické radnice Jitka Vašková.