Přitom netušily, že zrovna v tu dobu v klatovské porodnici přichází na svět druhá dcera jednoho z našich lyžařů, Martina Jakše.

Dorota Jakšová z Prášil se narodila 16. února v 11.51 hodin, tedy v tentýž čas, kdy její tatínek závodil na olympiádě. Vážila 2760 gramů a měřila 50 centimetrů.

„Dorotka se narodila akorát na termín, takže jsme předem věděli, že Martin bude na olympiádě. O tom, že se malá narodí, věděl už před závodem. Já už jsem měla nějaké tušení, že to přijde, v sobotu večer," řekla Deníku v porodnici šťastná maminka Helena Jakšová Kreuzigerová.

To, že by z toho český lyžař mohl mít „nervy", ale odmítá: „Myslím, že Martin je hodně vyrovnaný a i já jsem to brala s nadhledem." Přiznala, že ho prý u porodu, který trval přes dvanáct hodin, až tak moc nechtěla, ale bylo jí trošku líto, že si tatínek hned nemůže miminko pochovat.

Na malou sestřičku se hned v neděli s babičkou Helenou Kreuzigerovou přišla podívat i dvouletá Šarlotka. Tu sice připravovali na to, že maminka má v bříšku miminko, ale v porodnici z toho byla dost vykulená. „Musí si to porovnat v hlavě, že maminka už nemá bříško a má miminko," usmívala se maminka Helena.

Martin Jakš se o tom, že je už Dorotka na světě, dozvěděl v cíli olympijského závodu.

„Mluvili jsme spolu hned po závodě, po internetu, ale nebyl bohužel moc dobrý signál. Jako první se ptal, na to, jaké to bylo. Já jsem člověk, který bere věci, jak jsou, takže jemu nezbývá než to přijímat a nevyptávat se. Asi byl z nás dvou nervóznější on," uznala maminka.

Nebyly bychom ženy, abychom hned nezkoumaly, komu je Dorotka podobná. „Je jiná než Šarlotka, je tmavá, nevím, je taková pomíchaná," myslí si babička, které tekly při pohledu na svoji druhou vnučku slzičky.

A bude ještě v budoucnu „běžec"? „Na pár let teď bude určitě pauza podle plánu," dodala maminka.