Charakteristická vůně čaje pak zaplnila celý prostor sálu. Degustace navazovala na výstavu obalů od čajových sáčků a fotografií z čajových plantáží. Zájemci se mohli dozvědět hodně o historii čaje, jeho dělení do různých tříd a hlavně o jeho přípravě.

Není to žádná věda a kvalitní čaj nemusí ani zruinovat rodinný rozpočet. „U nás se pije čaj ve velkém, snad mimo Číny a Japonska nemá nikdo takovou spotřebu jako Češi. Problémem je, že nejvíce pijeme sáčkované čaje a u nich nikdo neví, co vlastně pije. Podle nezávislých testů mohou některé výrobky obsahovat třeba dřevo v množství až 40 procent objemu," informuje profesionál v oboru čaje Zdeněk Nepustil. Velmi důležitý je nákup čaje a jeho skladování. Čaj totiž může i několik let ležet ve skladech, a pokud nejsou dodrženy správné skladovací podmínky, může se znehodnotit. Datum výroby je důležitý především u zelených čajů, které se rychleji kazí.

„Když si někdo chce udělat radost a chce si koupit dobrý čaj, měl by si vybrat takového obchodníka, který mu dá k čaji přivonět anebo dokonce i ochutnat vzorek. Podobně jako je tomu u vína," říká Nepustil.

„Jsem nadšená, nevěděla jsem, že je tolik druhů a tříd čaje. Ne, že by mi všechno chutnalo, hlavně tmavé čaje nemusím, ale narazila jsem na čaj s citronovou trávou a ten byl lahodný," řekla Deníku Zdenka Mužíková z Klatov. Návštěvníci degustace si prohlédli i výstavu v přízemí knihovny. „Obaly od čajů sbírám od dětství. Ve sbírce mám asi 3500 kousků ze všech koutů světa. Z Ruska, Číny, Korey a dalších zemí. Minulý rok se mi splnil sen, dostala jsem se s kamarády do Indie. Tam jsme jen náhodou dorazili i na čajové plantáže v Assamu a Darjeelingu. Překvapilo mě, jak milí lidé tam žijí. Mají těžkou práci, žijí často ve strašných podmínkách, ale pořád se smějí a nic pro ně není problém," řekla Deníku devětadvacetiletá Jana Dvorská z Janovic nad Úhlavou. „Vzali nás do továrny na zpracování čaje, udělali nám i ochutnávku," dodává Dvorská.