„Budete zde moci na vlastní oči spatřit přípravu středověkých pokrmů a ochutnat vína a speciality nejen současné kuchyně. Na hradě Velhartice budou pro vás připraveny v rámci prohlídek ochutnávky dobových pokrmů. Dále budete moci navštívit vojenské ležení středověkého šlechtice z doby Jana Lucemburského a zde se podívat na ukázky vaření na ohni v dobových keramických nádobách podle původních receptů,“ říká kastelán hradu Velhartice Petr Mejstřík.

Před hradním pivovarem budou připraveny ochutnávky sýrů a klobás na oblíbeném sýrovém a klobásovém trhu, a nebude chybět ani ochutnávka vín. Své kuchařské umění a přípravu dobových pokrmů v moderní úpravě předvede šéfkuchař Milan Šiška z plzeňského restaurantu Pálava.
Na hradě ve Velharticích jsou připraveny i ukázky historických tanců a lukostřelba.

„Program probíhá v sobotu i v neděli od 10.00 do 18.00 hodin. Celý program se bude v průběhu dne v různých variacích několikrát opakovat. Za padesátikorunové vstupné vás čeká volný vstup do areálu s možností navštívit trhy, ochutnávky a ležení středověkého šlechtice. Za sedmdesát korun se dostanete jak do areálu na zmíněné trhy, tak i do hradu a zámku, kde budou probíhat prohlídky zpestřené ochutnávkou historických pokrmů a výkladem o stolování ve středověku a renesanci,“ dodal Mejstřík.