Slavnosti začínají v pátek ve 14 hodin. Na hlavním pódiu na třídě 1. máje při slavnostním zahájení zazpívá Železnorudský smíšený sbor, následovat budou Malá muzika Nauše Pepíka, Pelíškové a Na Starý Kolena Band (americká country).

V pátek v 17 hodin se bude také konat česko–německý křest knihy Václava Chabra Šumava – Bavorský les (Život – lidé – sousedé), český křest knihy je naplánován na sobotní 14. hodinu.

Sobotního křtu knihy se zúčastní i železnorudský rodák, herec Pavel Nový. „Jeho otec byl jedním z posledních sládků původního železnorudského pivovaru. Pavel Nový v Železné Rudě prožil dětství, jako školák tady poprvé stanul na divadelních prknech v sále U Princů,“ vysvětlil železnorudský starosta Michal Šnebergr. Návštěvníci slavností budou moci samozřejmě ochutnat i pivo současného železnorudského pivaru Belveder, který tradici železnorudského piva obnovil v roce 2007.

V sobotu v poledne začíná také Setkání hasičů ze Šumavy. „Mělo by přijet minimálně sedm hasičských sborů, dorazit by měli i Němci,“ doplnil Šnebergr. Hasiči připravili ukázky hasičské techniky, ukázku zásahu hasičů ve spolupráci s horskou službou a chybět nebudou ani soutěže a hry pro děti. O sobotní hudební doprovod se postarají dechovka Stavovanka, folklorní soubor Šumava, country kapela Pilouni, David Laštovka se skupinou Fobie a klatovská kapela UFO. Od 16 hodin je také na programu módní přehlídka Delija models Klatovy.

Nedělní program na hlavním pódiu bude patřit programu Železnorudští vás baví. Od 12 hodin budou vystupovat kapela Mikeška DOZP Bystřice n. Úhlavou a Železnorudský smíšený sbor, od 13.30 hodin bude následovat taneční vystoupení dětí z železnorudské mateřské školy pod vedením Evy Krčmářové a od 13.40 do 16 hodin zahraje Obšuka (Oblíbená šumavská kapela).

Druhým centrem Železnorudských slavností bude už tradičně parkoviště u Café Charlotte s pouťovými atrakcemi a hasičským stanem. Ve stanu u hasičů zahraje v pátek a v sobotu od 20 hodin kapela Diadém, návštěvníci se mohou zúčastnit také velké soutěže v pití piva, jejíž účastníci mohou získat slevu na jízdu lanovkou na Pancíř.