V Horažďovicích se zaměřili regionálně na jednu konkrétní osobnost. Vybrali Půtu Švihovského z Rýzmberka, vrchního královského sudího, kdysi nejmocnějšího muže tehdejšího území Čech. S Horažďovicemi měl přímou souvislost, protože město koupil a založil tam klášter. Když náhle roku 1504 zemřel, byl v klášteře pohřben. Dodnes je tam nádherný náhrobek z červeného mramoru, kde je Půta v životní velikosti.

Půta svou moc prezentoval především velkou stavební činností. Vedle toho, že byl mocný, byl taktéž velice bohatý. „Tady v regionu Půta přestavěl a hlavně postavil opravdu mnoho objektů. Pozdně goticky zásadně přestavěl hrad Rabí a Švihov, založil zde klášter a přestavěl velké množství kostelů," říká průvodce v horažďovickém muzeu Aleš Červený.

K zajímavým předmětům, které můžeme na výstavě vidět a mají k Půtovi Švihovskému přímý vztah, patří například dutý vrtaný kmen stromu, jakási roura, která byla součástí vodovodu. Půta totiž pro Horažďovice pořídil mnoho vymožeností. Jednou z nich byl právě vodovod. „V té době se zde začalo nedostávat kvalitní pitné vody. Bylo to především kvůli rozvoji řemesel, které řeku špinily. Například pivovarníci vodu ze studní naopak čerpali, takže vody bylo všeobecně nedostatek. Půta se pravděpodobně inspiroval na Starém Městě pražském a nechal zde zřídit gravitační vodovod," popisuje  Červený.
Na vrcholku vedle vrchu Prácheň totiž vyvěrá poměrně silný pramen, z něhož Půta nechal vést vodu dřevěným vodovodem do kašen na zámek, na náměstí a k městskému pivovaru. „Tento systém fungoval pro lidi až do roku 1930, samozřejmě s neustálými opravami, ale na tu dobu to byla velice pokroková věc. V té době vodovod neměla všechna města a pokud ano, pak byl řešen jiným způsobem, například pomocí vodárenských věží," upřesňuje průvodce. U menších měst nebylo obvyklé vůbec, aby měly vodovody.

Smlouva a kniha o právech

Protože byl Půta soudce a velký znalec práv, napsal k tomuto zařízení smlouvu, na kterou se odkazovalo ještě v roce 1917. „Kdyby takhle platily všechny smlouvy i dnes, bylo by to bezvadné," dodává se smíchem Červený.

Další moderní věcí pro Horažďovice byla kniha městských práv. „Z této knihy máme bohužel nafocené jen fragmenty. Kniha je dnes uložena v archívu, ale ten bohužel nebyl dostatečně vstřícný a nezapůjčil knihu na výstavu. Tato kniha byla opět významnou záležitostí, Půta ji totiž nechal napsat podle knihy práv Starého Města pražského," vysvětluje Červený a dodává, že v té době byla tato kniha velice moderním dokumentem. Soudit a řešit soudní pře podle tohoto dokumentu do Horažďovic se sjížděli například ze Strakonic, Blatné nebo ze Sušice.

Horažďovice sice měly kvůli Půtovi stavby a zařízení,  které nebyly v té době běžné, ale Půta obyvatelstvo velice trápil na daních. „Proto se o něm zachovala spousta negativních pověstí, včetně toho, že ho odnesl čert," ukončuje Červený.

Kristýna Němcová