Do Klatov míří tento týden oslavit své třicáté narozeniny kapela Arakain. O turné a chystaném koncertu jsme si povídali se spoluzakladatelem a stálým členem této heavy metalové skupiny, kytaristou Jiřím Urbanem.

Kde vznikl nápad, uspořádat tak velkolepé narozeninové turné, a kdo vybíral místa zastávek?

Nápad vznikl v našich hlavách. Kde to přesně bylo, už nevím.  Ne, vážně, věděli jsme, že koncert k pětadvacetinám se symfonickým orchestrem napodobit nechceme a do jedné řeky stejně dvakrát nevstoupíš.  Turné osnoval ponejvíce náš manager Petr Kubáň. Místa vybíral se zkušeností sobě vlastní, s vědomím, že půjde  o výjimečnější typ koncertu. Tomu podléhal výběr sálu, pódia, zázemí a také výběr promotéra. Na jméno města se nehledělo, ale bylo jasné, že musíme rozumně pokrýt Čechy a Moravu tak, aby ze všech oblastí se mohli fanoušci na koncert dopravit a nejezdit přes půl republiky.

Teď vás čeká v pátek zastávka v Klatovech, máte k tomuto regionu nějaký zvláštní vztah?

Nějak zvláštní není, ale je to bydliště našeho kytaristy Mirka Macha. Tak jestli je tím dostatečně definován vztah?  On k tomuto regionu doufám vztah má.? (smích)

Na co se mohou vaši fanoušci během koncertu těšit, jaké hity uslyšíme a čím vším je koncert zvláštní?

Už to bylo popsáno mnohokrát – ten, kdo se o Arakain zajímá, ví, do čeho jde. Ale pro neinformované tedy můžu uvést, že koncert se nese po časové ose vydávání našich řadových desek. Je dramaturgicky rozdělen do tří bloků. Lucka Bílá pak zazpívá jeden celý blok, tedy je to největší prostor, jaký kdy v této kapele měla. Že přivezeme špičkový zvuk, světla a projekce není třeba zmiňovat – to je, řekl bych, už standard našich koncertů.

Také v Klatovech budete mít předkapelu, kdo to bude?

Vybrali jsme si kapelu MENHIR.

Většina vašich koncertů včetně toho v Klatovech je beznadějně vyprodaná.  Čekali jste takový úspěch, padly nějaké rekordy návštěvnosti?

Samozřejmě, že hudebník nemůže očekávat nebo spoléhat na jakékoliv prognózy. Ale protože hrajeme pro lidi, tak nás taková velká pozornost opravdu velice těší. Spojení  popové královny s rockovým tělesem je něco, co láká staré pamětníky, ale přitahuje čímsi netušeným i naše nové fanoušky a nebo také fanoušky Lucie Bílé, kteří by na nás samotné asi nepřišli. Statistiku si neděláme, ale vyprodanost sálu je už sama o sobě minimálně vyrovnáním rekordů těch sálů, že?

Jak prožíváte „třicítku" Arakainu, chystáte nějakou novou desku, DVD, co je vůbec u kapely  nového?

Tak především třicítku prožíváme tímto krásným turné, což je vyčerpávající zadostiučinění a nejhezčí dárek, který nám lidi mohli dát. Pochopitelně do důchodu se ještě nechystáme a nějaká ta placka se očekávat dá. Teď  žijeme třicítkou a bude tomu tak v podstatě během  celého roku, takže o nové desce je velmi předčasné hovořit. Nosič k výročnímu turné vznikne, jeho podoba je však zatím tajemstvím.

Koncert má i speciální hosty, tady v Klatovech vystoupí Lucie Bílá. Jak vzpomínáte na doby, kdy Lucie u vás jako zpěvačka začínala?

Lucie Bílá není vlastně letos hostem, je  členem.  Na ranné období, kdy Lucka tři roky patřila do Arakainu, vzpomínáme jen rádi, protože se užilo hodně legrace, trávili jsme spolu spoustu času a Lucie mezi rockery naprosto dokonale zapadla a byla jedním z nás. Kdykoliv se po letech potkáváme, naskočí okamžitě ten vztah, který smete žánrové i žebříčkové  rozdíly.
Speciálním hostem tak bude v Klatovech jistě dobře známý plzeňský zpěvák a náš dlouholetý kamarád, „český Coverdale" Radek Zíka.

Kde uslyšíme Arakain během léta, chystáte se na nějaké festivaly, budete hrát ještě někdy v regionu?

Léto bývá každoročně doménou velkých letních akcí, kdy i my se rádi zúčastňujeme každého podniku, kde hrajeme pro své fanoušky, ale můžeme oslovit i ty, kteří nás třeba do té doby míjeli.  Festivalů bude jistě hodně a na všech stěžejních nebudeme chybět. Vyjmenovávat je tu nemá smysl, všechny informace o koncertech, ale i dění v kapele jsou k dispozici na našich stránkách www.arakain.eu.