Pohádky z Ošemetna spisovatele a scenáristy Tomáše Končinského adaptovali pro Alfu dramaturgyně Petra Kosová a režisér Tomsa Legierski. Z knihy vybrali čtyři pohádky, představení je určené dětem z mateřinek a prvních tříd ZŠ.

„Okouzlily mě nejen samotné pohádky, ale také jazyk Tomáše Končinského. Píše pěknou češtinou, nekomplikovanou, srozumitelnou, a přitom nápaditou a kultivovanou, která se dětem nepodbízí. Byla to čistá radost, adaptovat jeho texty pro divadlo,“ uvedla Petra Kosová.

„Snažíme se dělat divadlo s přesahem. A pohádky Tomáše Končinského přesah nabízí. Součástí každé z nich je moralita, která umožňuje učitelům nebo rodičům s dětmi dále pracovat, povídat si o tématech. Tyto morality ale netrčí, jsou nenápadně přirozenou součástí zábavných příběhů,“ řekl režisér Tomsa Legierski.

Lenka Valachová u Krajského soudu v Plzni.
Hrála i v Národním divadle. Jako servírka omylem nalila louh, dostala podmínku

Nová sezona Alfy přinese postupně další čtyři premiéry: technicky náročný kus pro dospívající a dospělé Pravdu má každý svou(?), který reaguje na fake news, grotesku ve stylu spaghetti westernu Pádístepí, náčelník Bizonů, dobrodružný ponor do světa řeckých bájí Odysseus a pohádkovou detektivku Zločin v říši pohádek.

Hned 14. října se v Alfě uskuteční představení Bezruký Frantík, hostujícího pražského Divadla pod Palmovkou. „Inscenace byla loni uvedena na Mezinárodním festivalu Divadlo v Plzni, představení na scéně Moving Station bylo beznadějně vyprodané. Divadlo Alfa teď nabízí plzeňskému publiku novou možnost vidět kritiky i diváky mimořádně ceněný kus,“ upozornila Kosová.

V listopadu se Alfa svojí hrou na téma Pohádek z Ošemetna zapojí do Noci divadel, na červen příštího roku divadlo chystá 34. Skupovu Plzeň, která musela být loni zrušena. „Předvýběr už probíhá, od listopadu 2021 se mohou soubory hlásit do soutěže a dramaturgická rada festivalu bude pracovat na finální podobě programu,“ upozornil ředitel Skupovy Plzně i pořádajícího Divadla Alfa Jakub Hora.