Ve Švihově si můžete prohlédnout výstavu papírových modelů z vystřihovánek – hrady, zámky, vozidla, letadla i další techniku. Některé jsou již staršího data, jiné naopak současné, z Čech i z ciziny. Výstava potrvá do 17. října. Jejím vyvrcholením bude soutěž Papírový velbloud, která je určena široké veřejnosti a koná se 18. října od 10 hodin.

Připravena je také prohlídka zaměřená na rodiny s dětmi ve věku od 3 do 6 let. Ty dostanou pracovní list a v závěru prohlídky je čeká odměna v podobě části nalezeného pokladu. Prohlídky budou až do 28. září a začínají vždy v sobotu a neděli v 11 a 13 hodin a trvají přibližně 50 minut.

Ve Velharticích je k vidění výstava Tomáše Záborce – Dřevomalby, a to do 26. října. Při té příležitosti můžete zavítat také do prostor bývalého hradního pivovaru, kde je nová interaktivní expozice na téma Pašeráctví a podloudnictví na Šumavě. Záměrem je představit veřejnosti proměny pašování a podloudnictví na Šumavě od středověku až po současnost. Pro děti do 10 let je připravena soutěžní interaktivní stezka. Výstava potrvá do 30. září 2014.

Hrad Rabí zve na výstavu fotografií Ludmily Škvorové Světlo.

Pestrý program

U příležitosti Dnů evropského dědictví připravila správa hradu Kašperk speciální programovou nabídku na tento víkend. „Jde o prohlídky s kastelánem hradu Kašperk, kdy tématem bude provoz, provádění památkové obnovy a údržba středověké památky. Návštěvníci se výjimečně podívají i do prostor, kam se normálně s prohlídkou nedostanou. Dále mohou na prohlídku Stavba hradu a na speciální prohlídky pro děti „Staň se purkrabím nebo hradní paní". Připraveny budou i hry a soutěže pro děti na hradním nádvoří," sdělil kastelán hradu Zdeněk Svoboda.

Chybět nebude ani prohlídka Život na hradě, která je v nabídce od letošního května. Podobný program je přichystán i na poslední víkend v měsíci, čili 27. a 28. září.

V sobotu nabízí hned dvě zahájení výstavy Galerie Klatovy/Klenová. V galerii U Bílého jendorožce můžete zhlédnout výstavu Milana Periče s názvem Luther´s Army. Zahájení v 15 hodin se uskuteční za účasti autora. K výstavě promluví Milan Knížák.

Druhá výstava bude zahájen v 17 hodin v galerii zámku Klenová. Tam vystaví svou tvorbu Roman Franta pro názvem Jenom láska/ only love.