Obrazy jsou dílem žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Josefa Kličky v Klatovech pod vedením učitelky Zdenky Všelkové. Na vernisáž přišlo mnoho rodičů, prarodičů a přátel výtvarného umění.

„Název výstavy Tajemný svět šumavských skřítků je odvozen od tématu, kterému se v letošním roce ve výtvarném oboru věnujeme. Každý rok společně s kolegyněmi vybereme vždy jedno společné téma, kterému se budeme věnovat. A čím se teď zabýváme, je právě Šumava (Region – tradice – folklor). Díky tomu jsem přišla do klatovské knihovny a hledala všechno o Šumavě, a objevila jsem právě knížku Tajemství šumavských skřítků od Jaroslavy Voráčkové. A vlastně tím to všechno začalo. Při tvorbě se nám tato kniha stala přímo průvodcem po tajemné Šumavě," řekla Deníku Všelková.

Dvě části

Výstava je rozdělena na dvě části. „První část je dílem mladších žáků ve věku sedm až jedenáct let. Na začátku jejich tvorby bylo hledání šumavské brány a toho, co se za ní skrývá. Odpověď na tuto otázku promítli žáci do prací s názvem Tajemství šumavské brány, kde se mohou návštěvníci přímo podívat za šumavskou bránu a sami odhalit, co skrývá Šumava. Poté následovalo samotné listování již zmíněnou knihou a čtení vybraných příběhů. Žáci se seznámili s „Lesní matkou oděnou do mechu a březové kůry", která uměla měnit kůru ve zlato. Poznali skřítky a zjistili, jak se objevilo zlato v řece Otavě. Právě příběh o zlatonosné Otavě děti tak zaujal, že jsme se rozhodli jej ztvárnit i dramatickým způsobem a celý příběh jsme nacvičili pro tuto jedinečnou chvíli," řekla na vernisáži Všelková.

„Druhá část výstavy je dílem starších žáků ve věku čtrnáct až osmnáct let. Tato část je zahalena černou tmou a je určena pouze pro odvážné návštěvníky. Je to z toho důvodu, že jsou zde obrázky inspirované těmi nejděsivějšími příběhy, které lze najít v této knize. Žáci se při tvorbě natolik vžili do jednotlivých příběhů, až tekla krev. Jak moc, posuďte sami," dodala s úsměvem Všelková.

Několik pohádkových melodií si na úvod výstavy připravili i žáci hudebního oboru Veronika Hošková, Lucie Švejdová a Vít Šilhavý pod vedením Petry Belfínové.

Výstava je k vidění v galerii městské knihovny do 28. února každý všední den v době provozu knihovny.

Celostránkový rozhovor s učitelkou výtvarného oboru na Základní umělecké škole Josefa Kličky v Klatovech Zdenkou Všelkovou si můžete přečíst ve středu 21. ledna v Klatovském deníku v příloze Týdeník Klatovska.

Hana Sádlíková