Už příjezd k hradu ukazuje, že nejde o ledasjaké natáčení. Parkoviště na švihovském náměstí zcela obsadily přívěsy a další vozy filmařů a cedule u vjezdu na parkoviště jasně říká, že tam kromě nich nemá nikdo co dělat. Stejnou ceduli najdete i před vchodem do hradu a kdyby to snad ještě někomu nebylo jasné, stojí v bráně ochranka. Ta je sice milá, ale dovnitř mne vpustí až poté, co si pro mne přijde švihovský kastelán Lukáš Bojčuk a odvede mne za produkčním Luďkem Vomáčkou. Ten sice nemůže o projektu prozradit příliš informací, ale to základní se dozvídám.

„Natáčíme tu historický seriál o templářských rytířích pro americkou televizní stanici History Channel. Kabelová televize, která to celé platí, se jmenuje A+E," říká mi Vomáčka. Dodává, že v současné době se natáčí prvních deset dílů. Jejich úspěšnost rozhodne o tom, zda bude mít seriál pokračování či nikoli.

„V tuto chvíli je zde na hradě převážně zahraniční herecké obsazení, ale český komparz pochopitelně také využíváme. Využíváme služby českých filmařů, například architektem tohoto projektu je Ondřej Nekvasil. Jeho úkolem bylo najít vhodné hrady, které by odpovídaly 14. století. Natáčet se kromě Švihova bude na různých lokacích v České republice. Hodně na Barrandově, kde máme postaveny dekorace," říká mi Vomáčka, zatímco kolem nás procházejí muži v templářských oblecích. Vyfotit je ale nesmím, to je přísně zakázáno. Kostýmy byly totiž vyrobeny speciálně pro tento dokument a nikdo je nesmí vidět dříve, než bude seriál oficiálně představen.

Natáčení seriálu, jehož pracovní název je Knightfall, začalo na konci července a skončit by mělo v listopadu. Jména herců jsou přísně tajná, ale podle informací Deníku se tam žádná superhvězda typu Brada Pitta neobjeví. Zda bude seriál k vidění i v Česku, zatím nelze s jistotou říci.
Hrad je kvůli natáčení uzavřen do středy.