Takovou oslavu narozenin, jakou si užil v sobotu sušický sbor Svatobor, jen tak někdo nemá. Popřát přišli národní obrozenci i dámy v dobových kostýmech a nechyběl ani svatý Václav. Není divu, 150 let je 150 let.

„Sbor byl založen v 19. století v době národního obrození, proto se koná na náměstí tato akce, kde se představí Svatobor i hosté, a to vše v obrozeneckém duchu,“ vysvětlila ředitelka sušického městského střediska Ludmila Szvitková.

Oslavy na náměstí měly vskutku historický punc, k vidění byla řada žen v krásných oblecích z dávno minulých dob. „Sháněla jsem to po second handech, po známých. Vše, co jsem sehnala, jsem doplňovala podle internetu, abych měla oblečení, jaké se nosilo před 150 lety. Věnovala jsem tomu poměrně dost času, ale vždyť je to jednou za 150 let, tak to za to stojí,“ smála se členka Svatoboru Miroslava Križková. „Já jsem si půjčila kroj od známých, kteří žili v Austrálii a kroj si koupili, protože hráli na dudy na různých slavnostech,“ dodala Jitka Doubravová z Mlázov, další členka známého sboru.

Oslava na náměstí měla několik částí, lidé si vyslechli vtipnou řeč „národního obrozence doktora Otakara Hostinského“ a poté byli svědky odhalení sochy svatého Václava, která nečekaně obživla a odjela na koni. „Maskoval jsem se asi tři čtvrtě hodiny, zhruba čtvrthodinku trval přejezd a instalace. Vše jsem v pohodě přežil, navíc mne potěšily pozitivní reakce lidí,“ pochvaloval si Honza Pelech, jehož namaskovanání bylo tak věrné, že někteří přihlížející zpočátku vůbec nepoznali, že nejde o sochu.

„Bylo to úžasné, ohromně se mi to líbilo. Svatobor si to zaslouží. Můj tatínek v tomto sboru zpíval na začátku minulého století,“ řekla Deníku na náměstí 88letá Růžena Marková a stejně jako ona poklonu akci složili všichni, s nimiž Deník hovořil.

Dojetí neskrýval ani sbormistr Svatoboru Josef Baierl. „Je to nádhera, jsem dojatý,“ řekl muž, který se nedávno stal čestným občanem města. A to měl se Svatoborem před sebou ještě slavnostní koncert v Sokolovně a společenský večer.