Sobotní vánoční workshop v žihobeckém muzeu byl určen zejména dětem, zkrátka nepřišli ale ani dospělí. „Pečeme koblížky, nabízíme svařák a kávu, máme tu i dětský koutek, kdyby přišly maminky s malými dětmi. Větší děti si v různých dílničkách mohou vyrobit vánoční ozdoby, různé andělíčky, věci z papíru, adventní věnce, lidé si mohou koupit i hotové výrobky," vyjmenovala Anežka Kolajová z žihobeckého muzea.

Se svou neteří přijela z nedalekého Strašína do Žihobců Lenka Kratochvílová. „Určitě je to zajímavé. Zvláště pro děti, je to návrat ke starým tradicím," zhodnotila vánoční tvoření v muzeu.

Do Žihobců nepřijela poprvé. „Záleží, jak máme čas, některých akcí v muzeu se účastníme," dodala Kratochvílová. Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích, které provozuje tamní obecní úřad, totiž nepořádá pouze výtvarné dílny před Vánoci či Velikonoci, ale akce nejrůznějších žánrů. Podobné je to u výstav. Cílem je, aby si přišel na své každý návštěvník.

„V muzeu máme tři výstavní prostory. Snažíme se výstavy obměňovat po dvou až třech měsících a snažíme se je mít pestré. Když si lidé udělají rodinný výlet, abychom měli co nabídnout dospělým i dětem, něco mužům, něco ženám. Pořádáme také různé přednášky, cestovatelské, kulturní, měli jsme tu třeba pěknou přednášku o historii vějířů, je to opět široká škála. Máme tu různá promítání, ale třeba také svatby, schůze spolků, módní přehlídky, prostor muzea je otevřen veškerému společenskému dění," vyjmenovala Kolajová.