V závěru července poprvé vyjeli na led plzeňské Home Monitoring Arény a v pondělí i úterý je čekají první dva přátelské zápasy na novou, revoluční sezonu třetí nejvyšší domácí soutěže. Na ledě Písku a u Trhačů z Kadaně.

„Na ledě trénujeme teprve čtrnáct dní. Pro kluky je to teď hodně náročné. Máme za sebou snad nejtěžší období letní přípravy,“ prozradil trenér Klatov Michal Straka. Mimo led se borci ze západu Čech trápili hlavně na strojích a schodech. „Šli jsme teď hodně do únavy. Kluci makali v posilovně, běhali do schodů. Potřebovali jsme teď nabrat trošku sílu. Dnešní hokej se zrychlil, je hodně o soubojích, takže je to třeba,“ nastínil klatovský kouč.

„Na ledě jsme pak dělali spíše nepopulární věci, hodně jsme bruslili. Po herní stránce si kluci zkoušeli situace jeden na jednoho nebo třeba dva na dva,“ pokračoval Straka, který záhy dodal: „Až teď o víkendu jsme poprvé trénovali v pětkách, zkusili si i přesilovky, na které se více zaměříme později.“

Jak už bylo řečeno, v pondělí a úterý čekají klatovské hokejisty první dva herní testy. Jako první se Západočeši v pondělí od 18.00 hodin představí na jihu Čech v Písku, který minulý týden vysoko porazil (13:2) exotického nováčka druhé ligy – tým China Golden Dragons. „Byl to ale teprve přátelák. Číňani nemuseli být ani v plné síle. Stejně jako ostatní týmy si jistě zkoušeli nějaké nové věci. A třeba kádr ještě posílí,“ má jasno bývalý extraligový hokejista.

V úterý zase Klatovy cestují na led prvoligové Kadaně, se kterou se svěřenci trenéra Michala Straky v rámci přípravy v posledních letech utkávají zcela pravidelně. „Sami jsme na to zvědaví, jak tyto dva zápasy zvládneme, ale už se všichni moc těšíme,“ říká Michal Straka, jenž v týmu před zahájením přípravy přivítal novou gólmanskou trojici – Kristiána Koláře, který vloni chytal za plzeňskou juniorku a Tábor, Martina Hausera z Písku a izraelského rodáka Nira Tichona. „Ten už ale u nás není. Byl tu na zkoušku a měl dva měsíce na to nás přesvědčit, že je lepším brankářem než Kristián s Martinem. To ale bohužel nebyl,“ vysvětlil trenér Klatovanů.

Jemu osobně nyní začíná velmi složité období. Zejména v tom, aby tým stoprocentně připravil na novou sezonu. S tím je úzce spojené i složení kádru. „Zatím nevíme, jak to celé bude, kdo přijde, kdo odejde. Kuba Sysel je na zkoušce v Kadani, Adam Beran v Litoměřicích. Určitě u nás nebude působit Vavřička, který odchází na školu do Německa. Otazník visí také nad odchodem Michela. Vše ale necháváme zatím zcela otevřené,“ sdělil na závěr klatovský trenér Michal Straka.

PROGRAM PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASŮ SHC KLATOVY

IHC Písek – SHC Klatovy (12. srpna 18.00), SK Trhači Kadaň – SHC Klatovy (13. srpna 18.00), SHC Klatovy – HC Škoda Plzeň (22. srpna 17.00), SHC Klatovy – IHC Písek (26. srpna 18.00), SHC Klatovy – HC Tábor (29. srpna 18.00), SHC Klatovy – tým 2. švýcarské ligy (30. srpna 17.00, zimní stadion Domažlice), SHC Klatovy – SK Trhači Kadaň (3. září 18.00), HC Tábor – SHC Klatovy (6. září 18.00).