Po vysoké výhře v Pardubicích rozstříleli Indiáni doma Zlín 9:2 a v extralize se vrátili na druhou příčku průběžného pořadí před hradecký Mountfield.

Na vedoucí Liberec ztrácí Škodovka šest kol před koncem základní části pět bodů.

Pěti góly a asistencí se blýskl plzeňský kapitán Gulaš, který tak navázal na třígólový zápis z minulého souboje se Zlínem na Valašsku. Na čtyři trefy mu nabil parťák z lajny Kovář.

Před zápasem ještě obránce Pulpán převzal pamětní dres k nedávnému 400. startu v extralize a pak začal hon na Berany.

Tisková konference v Záhřebu.
Postup je v našich silách, míní šťastný otec Milan Havel

Ačkoliv Valaši minulé čtyři zápasy vyhráli a ještě bojují o místo v desítce, ve středu byla Škodovka výrazně lepší a soupeře vyučovala.

V první třetině táhl ofenzivu Indiánů druhý útok.

V čase 7:27 otevřel skóre volný Straka, jehož první ránu gólman Kašík ještě vyrazil, ale na dorážku už nedosáhl.

Škodovka byla při chuti. Hosté se jen stěží dostávali z vlastní třetiny a pouze zásluhou Kašíka to bylo stále jen o gól.

V úvodu druhé části se před Frodlem zjevil nečekaně Ferenc, plzeňský gólman však nebezpečí odvrátil a z protiútoku mohli Indiáni náskok zvýšit.

Po Indrákově pobídce dostal Nedorost z otočky sice puk za Kašíka, ale gólmana ještě zastoupil obránce. Což potvrdilo video.

Lavička Talentu Plzeň během posledního domácího zápasu s Karvinou. V popředí trenér Michal Tonar st.
Trenér Tonar: Remíza je asi spravedlivá, ale mrzí nás

Zásah jen 44 sekund nato už však platil.

Souhru s Kovářem zúročil bez přípravy Gulaš a zahájil tak gólové extempore, které extraliga nezažila čtrnáct let (pět gólů v jednom utkání dal naposledy Jan Čaloun v sezoně 04/05).

Před půlkou zápasu se vyfaulovali dva Zlínští najednou a domácí souboj definitivně zlomili.

V pěti proti třem se po Gulašově pobídce trefil Kracík a pokračující přesilu o jednoho muže proměnil po minutě D. Kindl.

Na 5:0 pak zvýšil Němec. Ve zlínském pásmu obral o puk váhajícího soupeře a Kašíka překonal po parádní kličce trefou mezi nohy.

Kašíka v brance nahradil Štůrala, ale ani on se nenudil.

Chvilkové polevení domácích potrestal Herman a obral Frodla o šanci na páté  čisté konto v sezoně.

FC Viktoria Plzeň – GNK Dinamo Zagreb.
Fotbalisté Viktorie letí do Záhřebu s nadějí

Šlo však jen o malý zádrhel ve vítězné jízdě Škodovky.

Šestý gól dokonce ve vlastním oslabení připravil důrazný Kovář pro Gulaše a ten pak po druhé pauze od 41. do 46. minuty přidal další tři góly.

Na 9:1 zvyšoval Gulaš v přesile pět na tři a vyhoupl se do čela produktivity celé extraligy i do čela střelců.

Zlínský Kubiš ještě snížil, Plzeň byla blízko desáté trefě, ale Vráblíkovu bombu podle videa zastavila tyč. Tyčku zasáhl také Nedorost, ale nic to neubralo na oslavách pulsující arénou.

Už v pátek hraje Škodovka v Mladé Boleslavi.

Hlasy trenérů po utkání

Jiří Hanzlík (Plzeň): My jsme věděli, s jakým stylem přijede soupeř ze Zlína, má za sebou skvělé výsledky, dobré zápasy. Věděli jsme, že nás budou forčekovat, napadat a že to nebude jak utkání s Pardubicemi nebo Chomutovem. V první třetině jsme s tím měli problémy. Výsledek utkání zlomil třetí, čtvrtý gól v přesilové hře pět na tři, pět na čtyři. Hráči ale celý zápas odehráli s chutí a samozřejmě se ukázala kvalita našich hráčů Honzy Kováře i Milana Gulaše. Oběma zápas skvěle vyšel a Guliho to vystřelilo do čela střelců celé extraligy.

Robert Svoboda (Zlín): Výsledek jasně vypovídá o tom, kdo dominoval, kdo byl silnější. První třetinu jsme zvládli ještě celkem dobře. Zápas se zlomil ve druhé třetině v našich oslabeních, kdy nám to tam začalo padat. Domácí hráči byli vynikající. Pro nás ty důležité zápasy teprve přijdou a tam pro nás bude důležitý výsledek.

HC Škoda Plzeň – Zlín 9:2 (1:0, 5:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 8. Straka (Preisinger, Vráblík), 24. Gulaš (Kovář, Pour), 30. Kracík (Gulaš, Pulpán), 31. D. Kindl (Němec, Kodýtek), 32. Němec (D. Kindl, Jones), 39. Gulaš (Kovář), 41. Gulaš (Kovář, Pulpán), 43. Gulaš (Kovář), 46. Gulaš (Kracík, Pulpán) – 36. Herman (Okál, Honejsek), 49. Kubiš (Nosek). Rozhodčí: Hodek, Svoboda – Ganger, Lhotský. Vyloučení: 5:6. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4674.

Škoda Plzeň: Frodl – Vráblík, Pulpán, Allen, Jones, Moravčík,Kaňák – Pour, Kovář , Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Němec, Kracík, D. Kindl – Kantner, Nedorost, Indrák – Preisinger. Trenéři: Čihák, Špaček a Hanzlík.

Berani Zlín: Kašík (32. Štůrala) – Freibergs, Nosek, Gazda, Řezníček, Valenta, Ferenc, Hamrlík – Kubiš, Fořt, Šlahař – Herman, Honejsek, Okál – Václavek, P. Sedláček, E. Kulda – Krejčík, Popelka, Fajkus. Trenér: Svoboda.