Indiáni prohráli rozhodující zápas v Třinci 1:5, sériina zápasy 3:4 a sezona pro ně skončila. Zklamání plzeňských bojovníků tiší obhajoba loňského bronzu.

Oceláři vyzvou ve finále extraligového play-off Liberec.

Osud sedmého utkání sev neprospěch Škody zlomil už v první třetině, kdy modrobílí inkasovali tři góly.

Opatrný začátek odvála sedmá minuta. Domácí se natlačili před Frodla, plzeňský gólman však nebezpečí ještě zažehnal.

Plzeň si pak jako první zahrála přesilovku, jenže výhoda skončila pro hosty katastrofou.

Frodla vystrašil svou ranou Cienciala. Z protiakce rozjetý Němec sice trefil horní tyč, jenže Oceláři následně vyrazili do přečíslení tří na jednoho. Zodpovědnost na sebe vzal Dravecký a ranou nad gólmanovu lapačku otevřel skóre.

Třinec se tak poprvé v semifinále ujal vedení a ještěv oslabení.

Hosté chtěli rychle odpovědět, Indrák však v obrovské šanci ztroskotalna Hrubcovi. A v čase 13:40 bylo s Indiány zase hůř.

Zpoza hostující branky nabíjel Marcinko a Werek trefoval odkrytou klec.

Domácí byli na konia v závěru třetiny po další plzeňské chybě znovu rozjetý Dravecký zvýšil už na 3:0.

V prostřední části Frodlav plzeňské brance nahradil Milčakov. Indiáni se hnali do útoku, soupeře v druhé třetině přestříleli 16:4 a zaslouženě snížili.

Riskovali, soupeře napadali už v hloubi jeho pásma. Oceláři byli často v úzkýcha Hrubec poprvé kapituloval.

Po vyhraném vhazování napřáhl z dálky obránce Pulpán a jeho rána otřenáo kalhoty clonícího Preisingera zaplula v 38. minutě do sítě. Gól naděje byl na světě.

V třetí části se na Hrubce rozjel opět Němec, gólmana překonal, ale podruhé trefil jen tyčku. Po odraženém puku se přes ležícího gólmana vrhl ještě Dravecký a podle rozhodčích ho regulérně udržel před čarou.

Škodovka pak už hrála hop nebo trop, ale přetlačit obranu Ocelářů nedokázala.

Naopak Růžička v 56. minutě a potom v závěru ještě Galvinš trefou do opuštěné branky zpečetili postupovou radost Ocelářů.

„Poprvé v sérii jsme se ujali vedení a i když nás Plzeň ve druhé třetině ještě zmáčklaa měla dost tutovek, tak gólman Hrubec nás podržel. Třetí část jsme si i před snahu soupeře kontrolovali. Chtěl bych Plzni poděkovat za korektní, vyrovnanou sérii, ve které rozhodovaly maličkosti,“ uvedl třinecký kouč Václav Varaďa.

„Zápas jsme nezačali špatně, ale tři inkasované góly v první třetině nejspíš rozhodly. Kluci nic nezabalili, a i když to bylo už těžké, tak bojovali až do konce,“ ocenil trenér Ladislav Čihák.

„Soupeři gratuluji k postupu. I když teď převažuje zklamání, tak jsme s Třincem odehráli krásnou sérii. Vedli jsme 2:0, prohrávali 2:3 a dotáhli to až k sedmému zápasu. Na tým jsem neskutečně hrdý. Uhráli jsme semifinále Ligy mistrů, semifinále v extralize a druhý rok po sobě bereme bronz,“ vypočítal plzeňský kouč.

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:1 (3:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Dravecký, 14. Werek (Marcinko, Gernát), 19. Dravecký (Hrňa), 56. Martin Růžička (Polanský, Adamský), 60. Galvinš (Polanský) – 38. Preisinger (Pulpán, Jones).
Rozhodčí: Hodek, Šír – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 2:2, navíc Kovář (Plzeň) 10 minut.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 27:23.
Nejlepší hráči: Vladimír Dravecký – Lukáš Pulpán.
Diváci: 5 400 (vyprodáno).
Stav série: 4:3, postupuje Třinec.

HC Oceláři Třinec: Hrubec – Gernát, Roth, Galvinš, D. Musil, Dravecký, M. Doudera – Chmielewski, P. Vrána, Martin Růžička – Werek, Marcinko, Hrňa – Adamský, Polanský, Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
HC Škoda Plzeň: Frodl (21. Milčakov) – Moravčík, Čerešňák, Pulpán, Jones – Pour, Jan Kovář, Gulaš – V. Němec, Kracík, Indrák – Stach, Nedorost, Kratěna – Straka, Kodýtek, Eberle – Preisinger. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Ilustrační foto.
Mladí šachisté zazářili na mistrovství republiky