Přímý souboj o šestou příčku začal pro domácí šokem.

Plzeňský kotel zrovna zasypával soupeře sprškou urážek, ale Energie už vedla. Po půl minutě byl vyloučen Vlasák, ale po dvaceti vteřinách byl zpátky. Čutta střílel od modré a Francouzem vyražený kotouč poslal do sítě Kristek. V běžící jedenácté minutě přidali hosté druhý gól. V oslabení. A znovu to byl Kristek, který v brejku mířil mezi betony osmnáctiletého gólmana Plzně.

Domácí pak dotírali na Mensatora v karlovarské brance, ale dlouho marně. Uspěli až při výhodě pět na tři. Vlasák poslal puk podél gólmana na Straku a ten pálil k tyčce.

V druhé části dramatu si Plzeň podporovaná téměř vyprodanou ČEZ Arenou vytvořila znovu značný tlak, jenže Mensator odolával. Činit se ale musel i Francouz.

V polovině duelu si vzal slovo plzeňský Adamský. Nejprve v oslabení po nájezdu se Strakou ještě Mensatora neprostřelil, ale záhy vše napravil. Kracík zabojoval u mantinelu a Adamský ranou bez přípravy vrátil derby na začátek.

„Napálil jsem to na bránu, a bylo,“ říkal střelec vyrovnávacího gólu. „A předtím? Také jsem věřil, že dám gól,“ tvrdil Adamský.

Vypjatý boj o rozhodující ránu gradoval ve třetí části.

Plzeňští přečkali oslabení a znovu začali bušit do ochránce karlovarské svatyně. Před Kracíkem byla už jen zívající klec, ale byl zezadu sražen Skuhravým. Sudí však sáhli jen k dvouminutovému trestu. Záhy si ale nedovoleně počínal i Sailer a Vary hrály ve třech. Tentokrát však domácí převahu o dva muže nevyužili.

„Přestáli jsme nápor soupeře a pak i tohle oslabení, to bylo rozhodující,“ tvrdil po boji trenér vítězů Josef Paleček.

Necelé čtyři minuty před koncem se zápas zlomil.

Do útočného pásma pronikl Pech a švihem z dálky nachytal Francouze. Už vabank hrající Plzeň dorazil potom stejný hráč i čtvrtým gólem.

„Ta třetí branka mě strašně mrzí, jde na můj vrub,“ přiznával Francouz.

„To se stane, my jsme předtím zahodili spoustu šancí,“ hájil gólmana útočník Dvořák. „Byli jsme lepším týmem, ale co je to platné, když nedáme góly. Na každý teď potřebujeme pět tutovek. Musíme ale jet dál, ve hře je ještě spousta bodů,“ říkal.

„Tým bojoval, ale ani z drtivého tlaku víc než branku nevytěžil,“ litoval plzeňský asistent Milan Razým. „Jinak to bylo derby se vším všudy.“

Halu také v závěru ovládl řev oslavujících fanoušků hostů tupících přitom hrubě oněmělý tábor soků.

Plzeň – Karlovy Vary 2:4

Muž zápasu: Pech.

Třetiny: 1:2, 1:0, 0:2. Branky a nahrávky: 16. Straka (Vlasák, Tomas), 38. Adamský (Kracík, Tomas) – 1. Kristek (Čutta), 11. Kristek (Sailer), 57. Pech (Košťál). 59. Pech (Skladaný). Rozhodčí: Šindler, Claesson – Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 5:8, využití: 1:1, v oslabení: 0:1. Diváků: 7798.

Plzeň: Francouz – Benák, Pácal, Redlihs, Hudec, Dresler, Smrek – Adamský, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Kubica, J. Kovář, Dvořák – Kubalík. Trenér: Hynek.

K. Vary: Mensator – Němec, Řezníček, Černý, Duben, Dobroň, Čutta, Prošek, Mudroch – Dej, Skuhravý, Košťál – Hluchý, Zaťovič, M. Procházka – Zucker, Kristek, Sailer – Melenovský, Pech, Skladaný. Trenér: Paleček.