Dokonalý obrat ve středečním utkání se podařil klatovským hokejistům na ledě ve Slaném, kde byli v utkání 33. kola druholigové skupiny Západ hosty Řisut.

V 9. minutě zápasu Klatovští už prohrávali o tři góly a střídání gólmana nastartovalo spanilou jízdu hostujícího týmu. Brankář Petr Jež inkasoval jen jednou a Klatovští stříleli góly. Po dvou brankách v utkání zaznamenali klatovští Jiří Maxa i Petr Špaček a klatovští hokejisté si domů zaslouženě odvezli plný počet důležitých bodů.

Svěřenci kouče hokejových Řisut, bývalého vynikajícího reprezentanta, Eduarda Nováka, začali lépe a už v 5. minutě otevřel skóre zápasu střelou od modré domácí obránce P. Fiala. A když pak přidal reprezentant do 20 let Melka dvě slepené branky, Klatovy prohrávaly o tři góly. V té době vystřídal v kleci hostů Tvrdíka Jež.

Kdo v tu chvíli mohl tušit, že na konci první třetiny se budou měnit gólmani i na druhé straně. Klatovy totiž začaly na ledě přebírat iniciativu a po dvou trefách uzdraveného kapitána Maxy a gólu Hobla bylo srovnáno. „Neumím si vysvětlit, proč jsme se po dvou rychlých gólech sesypali,“ přiznal kouč Řisut Eduard Novák.

Za gólmana Nováka putoval v 18. minutě hry do brankoviště Schwamberger, jenž ale nastupující spanilou jízdu hochů z Pošumaví nezastavil, stejně jako minutová početní výhoda dvou hráčů domácích. Hned po první přestávce se Klatovy trefou Špačka v utkání poprvé ujaly vedení. „Nakoplo nás, že jsme v podstatě šli do druhé části zápasu za stavu nula nula, stejně jako přečkané oslabení tři na pět,“ konstatoval asistent trenéra SHC Maso Brejcha Klatovy, hokejový exreprezentant Petr Kořínek.

Klatovští hokejisté ve druhém dějství natáhli šňůru vstřelených gólů na šest a čtvrtá nejlepší defenzíva soutěže se mohla do zásoby červenat. Hostující tým navíc začal dobře bránit střední pásmo, a když už se domácí dostali do šance, vylámali si zuby na brankáři Ježovi.

Domácí měli v závěrečném dějství dost možností vrátit se do zápasu. Řisuty zatlačily své hosty do defenzívy a dávaly jasně najevo, že zbraně ještě zdaleka nesložily. Gólman Jež se ovšem v kleci Klatov překonával a Hegenbartovo snížení v polovině poslední třetiny už nemohlo odvrátit konec série, v níž domácí osmkrát v řadě bodovali. Konečnou podobu výsledku středečního zápasu dal sedm vteřin před závěrečnou sirénou klatovský Geltner. To Klatovy využily dvojnásobné přesilovky, Maxa s Klausem tvořili a finální střelu obstaral už zmiňovaný Geltner.

„K tomu není co říct, tak špatné utkání jsme už dlouho neodehráli,“ poznamenal řisutský kouč Novák. „V závěrečné třetině, kdy domácí ještě hodně kousali, nás podržel brankář a my si pak zápas pohlídali,“ dodal klatovský Kořínek.

HC Řisuty - SHC Maso Brejcha Klatovy 4:7

Třetiny: 3:3, 0:3, 1:1. Branky a nahrávky: 5. Fiala (Landa, Mádl), 8. Melka (Fiala), 9. Melka (Hegenbart, Bezouška) - 12. Maxa (Geltner), 13. Hobl (Holub), 18. Maxa (Klaus), 21. Špaček (Setikovský), 26. Setikovský (Klaus), 37. Špaček (Kocman), 60. Geltner (Klaus, Maxa). Rozhodčí: Bacílek - Vlasjuk, Ruchař. Vyloučení: 10:6 navíc Babický (RIS) 10 minut ZHK, Fiala 10 minut nesportovní chování. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváků: 90. Střely na bránu: 27:32. Průběh utkání: 3:0, 3:6, 4:6, 4:7.

Sestava Klatov:Tvrdík (9. Jež) - Fiala, Holub, J. Straka, Klaus, Hauer - Kocman, Setikovský, Špaček - Geltner, Dorňák, Maxa - Švík, M. Straka, Hobl (připraven byl Kuželík).

Kluci to nezabalili, chválil hráče Čuban

„Nepovedl se nám začátek zápasu a jsem moc rád, že to kluci za stavu 3:0 pro domácí nezabalili, zabojovali a zápas otočili,“ pochvaloval si své bojovníky Čuban. „Dostali jsme tři rychlé góly, cítili jsme, že to chce nějaký impuls, změnu, která by vedla k obratu. Proto jsme se rozhodli pro vystřídání gólmanů. Tah se nám vyplatil, Jež se konečně chytil a tým podržel,“ dodal lodivod Klatov, podle kterého se chléb lámal ve druhé třetině.

„Vedli jsme 4:3 a bez újmy jsme přečkali dvouminutové oslabení. To byl nejdůležitější okamžik zápasu,“ vysvětlil. Řisutští prohrávali a v závěrečné třetině se všemožně snažili o zvrat v utkání. „Tlačili nás, ale zároveň až moc přitvrdili, za což často pykali na trestné lavici, čímž si sami ublížili,“ dodal Pavel Čuban.

Na otázky čtenářů odpovídal trenér SHC Maso Brejcha Klatovy Pavel Čuban v on-line rozhovoru, který najdete ZDE>>

Jiří Nagy, Yvetta Musílková