Farma extraligové Plzně v novém ročníku 2. ligy a trenér zvučného jména. To jsou jen některé ze změn, které hlásí hokejový tým mužů HC Klatovy a které ve fanoušcích vyvolávají netrpělivé očekávání, co a koho na klatovském ledu uvidí. „Šanci budou mít všichni, ale bude to chtít víc pokory," předeslal asistent nového trenéra HC Klatovy Pavla Vostřáka Radek Mužík (na snímku), který Deníku řekl i další zajímavosti z klubu.

Máte po letní přípravě, která se odehrávala v Klatovech i v Plzni. Kdo se do ní zapojil a jak byste ji hodnotil?

Pavel Vostřák trénoval s kluky z Plzně a z okolí v Plzni a já jsem připravoval v Klatovech hráče, kteří projevili zájem zůstat v mužstvu po loňské sezoně. Konkrétně to byli Jan Topinka, Vladislav Kubeš, Roman Vondryska, Pavel Čuban, Antonín Bastl a Filip Lejsek, trénoval s námi i Jiří Straka. S Plzeňany pak byli asi třikrát v Plzni na ledu. Tady bylo super, že jsme měli k dispozici palubovku po basketbalistech a mohli jsme využívat prostory zimního stadionu. Vstříc nám vyšlo jeho vedení rozšířením rozcvičovny i ředitel ZŠ v Tolstého ulici Vítězslav Šklebený, který nám zapůjčil medicinbaly, žíněnky a další věci. Bylo to poprvé, co jsme v Klatovech měli všechno k dispozici a nemuseli jsme za letní přípravou nikam dojíždět. V Plzni jsme měli také skvělé podmínky. Martin Straka splnil, co slíbil. Měli jsme k dispozici všechno, čeho využívá plzeňské áčko. Letní příprava byla prostě vysoce profesionální. Navíc Pavel přinesl do přípravy své cenné dlouholeté zkušenosti.

Teď máte přestávku, ale na led jdete v Klatovech už koncem července. Jak bude vypadat tato část přípravy?

Na led nastupujeme 27. července a příprava se bude odehrávat už jen v Klatovech. Budeme trénovat každý den a odehrajeme okolo deseti přípravných zápasů. V srpnu máme naplánované soustředění s dvoufázovým tréninkem. Hráči musejí být, podle dohody s Plzní, připraveni kdykoliv naskočit do extraligy. I kvůli tomu je tu Pavel, abychom hráli stejný styl hokeje, aby byla návaznost. Například když přijde z Klatov do Plzně a naopak levý útočník, aby věděl, co má hrát.

Jedno přípravné utkání bude pro fanoušky opravdovou lahůdkou…

Začátkem září sehrajeme přátelské utkání s extraligovým týmem Plzně. Přijedou Martin Straka nebo Tomáš Vlasák, takže se na zápas moc těšíme.

Jak bude vypadat základní kádr Klatov ve druhé lize?

Představu o tom, kdo tu bude hrát, samozřejmě máme, ale hráči se musí o základní sestavu během přípravy poprat. Všichni budou mít stejnou šanci. Budeme přihlížet i k letní přípravě, přiznám, že s přístupem některých hráčů jsme nebyli spokojeni. Po čtrnácti dnech bychom měli některé hráče vyřadit, ale rozhodně budeme po zkušenostech z minulých sezon, kdy to pak došlo tak daleko, že jsme skoro neměli s kým hrát, opatrnější. Připravovat by se mělo cca 18 hráčů plus tři čtyři gólmani.

Mají šanci se v kádru prosadit i Klatované?

Šanci mají stejnou jako ostatní, ale musejí tomu dát něco navíc. Ti, kteří tu z loňska zůstali, hokejisté jsou, ale někteří musejí zabrat hlavně v „hlavě". Jestli se o to chtějí porvat a ještě nějaký rok tady hrát ligu nebo se chtějí spokojit s béčkem. Letos bude konkurence asi nejsilnější ze všech ročníků, které jsem v Klatovech měl. Klukům bych radil, když se hned od začátku nedostanou do základu, makat na sobě dál, neurazit se a neodejít. Prostě trochu víc pokory.

Jak to bude letos fungovat s hráči z Plzně? Budete zase čekat do poslední chvíle, kdo přijde na zápas?

Letos jsou pravidla nastavena jinak a ku prospěchu týmu Klatov. Kdo bude hrát za Klatovy, bude v Klatovech i trénovat. Nestane se, že tady budeme trénovat s šesti lidmi a v Plzni zbytek týmu. Jedinou výjimkou, ale zcela pochopitelnou, budou hráči ze základu extraligového týmu, kteří se do Klatov přijdou rozehrát například po zranění. Ti budou trénovat v Plzni a na zápasy jezdit sem.

Nemůže se naopak stát, že tady budete trénovat s celým kádrem a pak si hráče před zápasem stáhne Plzeň?

Ne. V kádru budou kluci, kteří jsou v širším kádru Plzně, a už to nejsou junioři. Samozřejmě je na domluvě, jestli sem Plzeň bude chtít dát například šikovného juniora na rozehrání. Že Plzeň někdy bude potřebovat nějakého hráče z Klatov, s tím počítáme, ale když to nastane, nepřijdeme najednou o půl týmu, půjde o jednoho dva hráče.

Když přijdou „krizovky" – zranění, chřipky, jak to budete řešit?

Samozřejmě by nám pomohla Plzeň a navíc tu budeme mít ligu juniorů, ze které budeme chtít doplňovat klatovský tým mužů. V juniorech Nejdl, Bouček, kteří vloni ve 2. lize nastupovali. Chceme pokračovat v trendu vlastních odchovanců.

A teď k soutěži. Hrát se bude opět ve dvou skupinách. Vaše skupina Západ má 18 účastníků, skupina Východ 12. Vyhovuje vám to?

Za prvé jsme vůbec rádi, že 2. ligu hrajeme, nebudeme si nic namlouvat. Když se podíváme na mapu a podíváme se na složení naší skupiny, je vidět, že jsme na tom, co se týká dojezdových vzdáleností, nejhůř. Nejblíž máme Písek, Prahu a Sokolov. Kdyby byly tři skupiny, tak by nás čekaly dvakrát cesty do Děčína, do Jablonce, Vrchlabí nebo Trutnova. Protože se bude hrát základní skupiny systémem doma – venku, musím přiznat, že jsme se dvěma skupinami spokojeni.

Jaké již máte zprávy o soupeřích?

Všichni posilují. Třeba Jablonec „udělal" brankáře Stejskala a extraligového Demela. Ale to není jen Jablonec, kvalitní hokejisté posílí i další týmy.

Ještě nám představte realizační tým HC Klatovy.

Pavel Vostřák je hlavním trenérem, já jeho asistentem, vedoucím týmu je Jiří Aschenbrenner ml., kustodem Jiří Aschenbrenner st. Novým masérem týmu bude Pavel Turhobr, který je klatovským odchovancem a trenérem 2. třídy.

Účastníci 2. ligy, skupiny Západ v sezoně 2015/2016

Bílina, Děčín, Havlíčkův Brod, Jablonec nad Nisou, Jindřichův Hradec, Klášterec nad Ohří, Klatovy, Kobra Praha, Kolín, Nymburk, Pelhřimov, Písek, Řisuty, Sokolov, Tábor, Trutnov, Vrchlabí, Žďár nad Sázavou.