Oba týmy potvrzují svým postavením v tabulce předsezonní prognózy. Pohledným hokejem a vyrovnanými výkony si zajistily pozice v elitní čtyřce extraligy a už jen čekají pouze na své soupeře v play off.

V úvodním dějství se domácí dvakrát radovali díky trefám, Johnsona a Lva. A to ještě mohli být pardubičtí hráči rádi za tak malý rozdíl. Nejen, že Indiáni vstřelili i třetí gól, který nebyl uznán, ale byli celkově aktivnější a měli více šancí. Tu největší „zazdil“ navrátilec Tomáš Vlasák, který v přesilové hře netrefil zcela odkrytou branku.

Skóre otevřel Johnson, Lev pak vedení modrobílých navýšil hodně kuriózním gólem až ze středního pásma. Na straně Pardubic hrozili hlavně obránci, kteří zaměstnali Svobodu svými důraznými pokusy z větší vzdálenosti, ale plzeňský brankář odolával.

Do druhé dvacetiminutovky už v brance hostů nenastoupil Dušan Salfický. Ani Růžička ale nestačil na střely Kováře a Lva, jenž si připsal druhý gólový zápas v utkání.

Pardubice se sice díky brance Somíka dostaly na dostřel, domácí ale kontrovali o necelé dvě minuty později, kdy se Kovář zorientoval před brankou a pohotově dorazil střelu Jakuba Lva. A právě tento hráč upravil ve 34. minutě na 4:1. Čtvrtá branka Indiánů byla jedinou, kterou vstřelili při pětiminutové přesilovce za trest udělený Benákovi. Ten byl navíc vyloučení i do konce zápasu za sekeru na Kratěnu.

Největší šanci na zvýšení skóre měl na straně Plzně Kováíř, zblízka ale trefil jen boční síť. Naopak zkorigovat skóre mohl hostující Borer, který od modré trefil tyč. Plzeň se navíc v závěru utkání musela dvakrát bránit jen ve třech, třígólový náskok ale uhájila.

Základní část nejvyšší soutěže zakončí Plzeňané v neděli utkáním v Liberci.

Fakta: HC Plzeň 1929 – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:1 (2:0, 2:1, 0:0).

Branky a nahrávky: 10. Johnson (Kratěna, Vlasák), 11. Lev (Růžička), 28. Kovář (Lev), 34. Lev (Duda, Kovář) – 27. Somík (Zohorna, Markovič). Vyloučení: Stránský a Benák na 5 min. + do konce zápasu. Rozhodčí: Hradil, Kalivoda – Charvát, Bejček Diváci: 5812.
Plzeň: Svoboda – Jeřábek, St.Pierre, Kaberle, Frolo, Marušák, Vykoukal, Růžička – Kratěna, Vlasák, Straka, Lev, Kovář, Pitule, Dvořák, Havlíček, Duda, Johnson, Stránský, Heřman.

Pardubice: Salfický (21. Růžička) – Kočí, Benák, Píša, Kolář II, Drtina, Havíř, Borer – Starý, Markovič, Koukal, Kolář I, Rákos, Radil, Nahodil, Zohorna, Kousal, Nosek, Cetkovský, Somík.