Škodovka nastoupila znovu bez řady zraněných hráčů, o výhru se musela bát až do konce, ale díky zákrokům brankáře Svobody se radovala ze tří bodů.

Vítězný gól zařídil ve druhé třetině Pour, jedna z mladých pušek v plzeňské sestavě.

V úvodní části do skóre promluvili i dva nejlepší extraligoví střelci, domácí Mertl a třinecký Růžička.

Hrál se útočný hokej, častěji ale zasahoval Svoboda. Ve třetí minutě betonem zastavil Ciencialovu střelu, ale další kiks obrany nenapravil. Rothův pas našel mezi beky rozjetého Růžičku, který vymetl horní růžek a v počtu gólů se dotáhl na Mertla.

Poté hrála Škodovka v oslabení, napadala soupeře v jeho pásmu a hosté vyrazili do přečíslení. Svoboda však tým znovu podržel.

V 10. minutě stejnou situaci domácí zúročili.

V početní výhodě čelili ataku Ocelářů, ale hru otočili a tři se řítili na Hrubce v třinecké kleci a parádní kombinaci zakončil do prázdné branky Mertl. Vzal si tak zpět první místo mezi snajpry.

Dál to byl však Svoboda, který řešil složitější situace než Hrubec.

Před plzeňskou branku se z křídla protlačil Vlach, ale gól nedal. Růžička netrefil odkrytou klec a Svoboda sklapl betony před Chmielewskim.

Ve druhé třetině ubránila  Škodovka dvě oslabení, ale hosté byli stále aktivnější.

Plzeňští těžko překonávali agresivní forčeking soupeře a nedostávali se do souvislejšího útoku.

Přesto od 35. minuty vedli. Schleiss našel volného Poura, který popojel k Hrubcovi, byl faulován, ale v pádu trefou nad gólmanovu vyrážečku rozjásal domácí fanoušky. Druhý gól osmnáctiletého juniora v extralize byl vítězný.

Třinečtí poté několikrát provětrali indiánskou obranu, ale Svoboda odolával. Puky vyrážel, čím se dalo, při Svačinově ráně třeba maskou, a šlo nejspíš o klíčový moment gradující bitvy.

Hosté se ve třetí části ještě tlačili za vyrovnáním. Po zmatcích před Svobodou však Růžička pálil z dorážky jen do tyčky a s ubývajícím časem museli Oceláři víc riskovat. Tím otvírali prostor pro domácí útoky a pod palbou byl také Hrubec. Kantnerovu ránu z jízdy udržel jen tak tak.

Závěr zápasu byl ještě vypjatý. Domácí se po Pourově vyloučení bránili ve čtyřech, po odvolání Hrubce z brány proti šesti soupeřům. Vyloučen byl i třinecký Dravecký. Hosté pokračovali ve hře bez gólmana, sahali po bodu, ale Svoboda výhru uhájil. V samém závěru ještě betonem vytáhl Růžičkovu teč do protipohybu.

„Pro nás jsou to zlaté tři body. Můžeme se od toho odrazit a jet v neděli do Olomouce s lehčí hlavou. Máme hodně zraněných. Jsem rád, že jsme nedostali víc než jeden gól,“ hodnotil vítězství gólman Svoboda.

 

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Mertl (Kracík, Gulaš), 35. Pour (Schleiss, Moravčík) – 3. Martin Růžička (Roth, Linhart).
Rozhodčí: Souček, Hradil – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 24:28.
Diváci: 6886.
Plzeň: M. Svoboda – J. Kindl, Jones, D. Sklenička, J. Holý, Moravčík, L. Kaňák – Kantner, Mertl, Gulaš – Schleiss, Kratěna, Pour – D. Kindl, Stach, Straka – Rubner, Kracík, Hollweg.

Třinec: Hrubec – Krajíček, M. Doudera, Linhart, Roth, L. Kovář, D. Musil – Rákos, Marcinko, Martin Růžička – Dravecký, R. Vlach, Chmielewski – Adamský, Polanský, Svačina – O. Kovařčík, Cienciala, Hrňa.

Martin Jakš
Běžec na lyžích Jakš nabírá síly na olympiádu v Itálii