Jednou ze změn, které s sebou přinesla pro klatovský hokej smlouva o partnerství mezi HC Klatovy a HC Škoda Plzeň 1929, je nový trenér, kterého si vybral do Klatov extraligový plzeňský tým. Je jím bývalý dlouholetý hráč Plzně Pavel Vostřák (na snímku).

Smlouva byla podepsána začátkem února a týká se spolupráce v oblasti mládeže i dospělých. V Klatovech v týmu mužů se tak podle slov majitele HC Škoda Plzeň 1929 Martina Straky mohou uplatnit hráči širšího plzeňského extraligového kádru i ti, kteří momentálně nebudou mít formu nebo si budou doléčovat zranění. Za výsledky klatovského áčka bude plně zodpovídat vedení plzeňského klubu.

Nový trenér Klatov, který se již ujal své funkce, zodpověděl několik otázek.

Končil jste svou bohatou kariéru předloni v Německu. Co se od té doby změnilo?

Z Plzně jsem šel hrát druhou německou ligu za Lausitzer Füchse. Druhá německá liga má vysokou úroveň. Hraje tam hodně kvalitních cizinců. Servis okolo týmu je podobný jako v extralize. Nejlepší týmy jsou na úrovni těch extraligových. Dohrával jsem v Deggendorfu, v německé Oberlize. Ale tam už mě hokej přestával bavit. Byl jsem zvyklý hrát hokej na vrcholové úrovni, a ta se tam nehrála. Další setrvání by bylo jen oddalování konce mé hráčské kariéry. Proto jsem se rozhodl skončit. Hned potom jsem začal pomáhat trénovat mladší dorost v Třemošné. Asistoval jsem Adamu Sýkorovi. Nikdy jsem k trénování nijak netíhnul, neplánoval jsem, že začnu s trénováním, takže mě samotného překvapilo, když mě trenéřina chytla. Což bylo ale hlavně díky klukům, kteří se tam sešli. Z Třemošné jsem odcházel od práce, která mě moc bavila.

Jak se stalo, že jste se opět vrátil do plzeňského klubu? Když přišla tahle nabídka, tak jsem byl opravdu mile překvapený. Zároveň jsem ale nevěděl, jestli ji přijmu, protože se mi nechtělo odcházet z Třemošné. Nakonec jsem se rozhodl, že pomůžu kamarádovi Martinovi Strakovi, který mě oslovil. Zůstali jsme v kontaktu i po mém odchodu z týmu indiánů. Sledoval mě i v Třemošné a pak se takhle rozhodl. Já jsem mu chtěl také pomoci za to, co pro mě udělal, když mě v roce 2009 a 2010, kdy jsem hrál druhou ligu ve Švýcarsku, vždy vytáhl na play-off do Plzně. Tehdy to byl pro mě výborný zážitek být znovu doma, ale také závazek do budoucna.

Co bude hlavním cílem pro hráče v Klatovech?

Klatovy nyní slouží jako plzeňská farma, což je výborný model. V Plzni je momentálně silná generace hokejistů narozených v roce 1995, kterým skončila juniorská kategorie. Situace u nás je taková, že junioři třeba neví, co dál. Občas nakouknou do extraligového týmu, ale ještě nemají na to, se v něm trvale udržet a prosadit se. Někteří s hokejem skončí, což je škoda. V Klatovech se mohou skvěle rozehrát. Není rozhodující, jestli je kluk v extralize letos nebo se tam dostane za dva roky. Já jsem se do extraligy dostal až z druhé ligy ve 23 letech. Ale přišel jsem a hrál jsem v přesilovkách a mohl jsem nastoupit v prvním, ve druhém útoku. Dnešní kluci si zahrají pár minut ve čtvrté lajně. Je to tím, že jsem přišel herně vyzrálý. Když budete v Klatovech hrát celou sezonu oslabení nebo přesilovky, budete stabilní součástí prvních útoků, tak věřím, že takový hráč má na to bojovat o extraligu. Takhle to hráčům v Klatovech říkám. Je třeba, aby využili naplno svou šanci. Nechci v Klatovech nikoho přemlouvat. Hráči musí sami pochopit, že musí hrát naplno.

Jak vypadají tréninky?

Asi osmdesát procent týmu je z Plzně. Aby hráči nemuseli jezdit do Klatov, tak máme domluvené, že v pondělí, ve středu a v pátek trénujeme v Plzni. Na zimním stadionu máme výborné podmínky. K dispozici máme posilovnu, kola, halu na míčové sporty. Klatovští trénují doma ve stejné dny s Radkem Mužíkem. V úterý a ve čtvrtek jsme v Klatovech všichni dohromady. Hokejisté nemají profesionální smlouvy, takže někteří studují, někteří chodí do zaměstnání. S tím se musí při plánování tréninku kalkulovat.

Jak se v Klatovech změní realizační tým?

Vše zůstane, jak je. Změní se přístup k tréninkům. Kluky trénink musí bavit, musí je bavit hrát hokej a správně se na zápasy připravit. Nesmí se opakovat situace z minulé sezony, kdy Klatovy měly spadnout z druhé ligy do krajského přeboru. Věřím, že loňská sezona byla pro všechny dostatečná facka a všichni musíme daleko lépe pracovat. Zatím se to daří. Myslím, že hráči trénují se zaujetím a společně si všichni sedli, jak plzeňští, tak ti hráči z Klatov. Nejstarší hráč je Vláďa Kubeš, se kterým jsem se potkal ještě v Plzni. Hrál extraligu za Slavii a za Mladou Boleslav. Ten jde všem ostatním příkladem. Základem týmu by měli být nedávní plzeňští junioři Vojtěch Tulačka, Richard Kristl, Jakub Houfek, Matyáš Kubík. Věřím, že se v Klatovech objeví více hráčů ze Škodovky na rozehrání.

Jaký máte na léto plán tréninků?

Do 2. července se budeme připravovat stejným stylem, jako je tomu nyní. Pak máme volno a 27. července jdeme společně na led v Klatovech. Tam se teprve všechno ukáže. (pp)