SHC Klatovy – Kobra Praha 5:4

Klatovy začaly aktivně a hned v 1. minutě poslal první pozdrav pražskému gólmanovi Moučkovi Topinka. A hned v 1. minutě si Klatovští vynutili i přesilovku, ale sehráli ji naprosto bídně – ani jednou nevystřelil na branku! Pak se probrali hosté a ukázali rychlostí a kombinací, že rozhodně nepřijeli pro porážku. Do velké šance se dostal v 7. minutě domácí bojovník Pacanda, který v pásmu Kobry soupeři vypíchl puk a ocitl se sám před Moučkem. Ale protože stál, jeho střela branku hostů neohrozila. Druhou výhodu přesilové hry dostaly Klatovy v 8. minutě a už ji náležitě využily. Martinec vypálil od modré, gólman puk neudržel a Moravčík, jedna z posil z plzeňské juniorky, poslal Klatovy do vedení. Hosté ale přepnuli na vyšší rychlost a zapotil se i Štelmach v klatovské brance. Domácí však bojovali, zejména trojice Pacanda – Pouska – Topinka pořádně Pražanům zatápěla. Kobra ale domácím oplatila inkasovaný gól – také v přesilovce v 15. minutě vyrovnal Cafourek, který tečoval ránu od modré, když Štelmach měl zcela zakrytý výhled. Klatovští museli ještě přestát jedno oslabení, ale to se jim se štěstím nakonec podařilo.

Do druhé třetiny vstoupili znovu aktivněji domácí – za 15 sekund vyslali na Moučka dvě střely. Pak se ale do toho opřeli hosté. Štelmach Klatovy při sólovém nájezdu pražského hráče ještě podržel, ale ve 23. minutě podruhé kapituloval, když se mu střela z nulového úhlu odrazila od ramene za záda. Klatovům se ale podařilo brzy srovnat. Ve 27. minutě vypálil Moravčík od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě. Klatovští mladíci dál srdnatě bojovali proti urostlým a zkušeným Pražanům, ale ve 30. minutě přišli o Pacandu, který hrál s nedoléčeným zraněným ramenem z minulého zápasu, obnovil si zranění a musel ze hry odstoupit. Ale o body se bojovalo dál, hodně aktivní byl Vondryska, který se snažil i v oslabení, ale nebylo jemu ani jeho spoluhráčům v pětce přáno, i když šancí si vypracovali dost.

Také proto se začínalo ve třetí třetině za stavu 2:2 od nuly. A znovu to byli domácí, kteří třetinu zahájili lépe. Na Moučka pálil Pouska, Connor, ale nakonec šťastným střelcem byl ve 42. minutě Topinka, který nahodil puk před branku, hráči clonili pražskému gólmanovi ve výhledu a tomu puk propadl za záda. Kobra, která jakoby vždy vyčkávala, co domácí provedou, opět zapnula na vyšší obrátky a v přesilovce ve 44. minutě po kombinaci vyrovnala. Ale pak začala svůj koncert trojice Pitel – Uhlík – Pejchar. Ve 46. minutě Pitel zavezl rychle puk do pásma hostů, přesně přihrál před branku Kobry Uhlíkovi a ten poslal Klatovy opět do vedení. A za dvě minuty se tato formace prosadila znovu a stejnou výstavní kombinační akcí jen s tím rozdílem, že nahrával Uhlík a Pejchar zvyšoval na 5:3. Hosté opět „zapnuli" a Klatovy navíc musely bránit dvě přesilovky hned za sebou. Domácí však hráli pozorně a obětavě, Vizingerovi se navíc v oslabení podařilo z brejku nastřelit tyčku, ale v obrovském tlaku byla Kobra. V 59. minutě neuhlídali domácí před Štelmachem osamoceného Jakeše a bylo zaděláno na pořádné drama, protože do konce řádné hrací doby zbývalo odehrát minutu a 29 sekund. Hosté okamžitě odvolali gólmana, ale klatovskou obranu ani Štelmacha v brance nedokázali překonat, a když klatovský Topinka netrefil v power play prázdnou branku hostů, mohly se Klatovy radovat z vydřené těsné výhry 5:4.

„Byl to výborný zápas z obou stran a naši kluci to bojovností a trpělivostí urvali, skákali do střel a řada z nich si odnesla pořádné šrámy. Bohužel jsme přišli o Pacandu, nevíme, jak bude vypadat Martinec, máme hrozně moc zraněných. Máme zlaté tři body, které jsme hrozně potřebovali, ale v sobotu jedeme do Žďáru a já nevím, s kým pojedu. Potřebovali bychom dva tři zápasy za sebou vyhrát, ale zase pojedu s juniorkou a dorostem. Hodně zlé je na tom je i to, že plzeňská juniorka hraje také v sobotu, takže s nimi nemohu počítat. Mám z toho dost těžkou hlavu," přiznal po zápase klatovský trenér Radek Mužík, ale dodal, že vzdávat se určitě tým nebude, ve Žďáru chce bodovat, protože jeho kluci nikam nejezdí prohrávat.

Třetiny: 1:1. 1:1, 3:2. Branky a nahrávky: 8. Moravčík (Martinec), 27. Moravčík (Pacanda, Topinka), 42. Topinka (Martinec), 46. Uhlík (Pitel, Pejchar), 48. Pejchar (Uhlík) – 15. Cafourek (Pohl, Jakeš), 23. Malý (Sem), 44. Slanina (Paris, Verbík), 59. Jakeš (Strnad). Rozhodčí: Pražák – Belko, Matoušek. Vyloučení: 6:5. Diváků: 290.

Sestava SHC Klatovy: Štelmach (Pravda) – Škrak, Zeman, Hucl, Martinec, Blumentrit, Farný, Moravčík, Slavík, Pacanda, Topinka, Pouska, Vizinger, Vondryska, Čuban, Pejchar, Uhlík, Pitel, Connor

Ostatní výsledky: Pelhřimov – Nymburk 3:4 PP, Milevsko – Bílina 5:2, Vrchlabí – Moravské Budějovice 4:0 kontumačně, Jindřichův Hradec – Sokolov 3:6, Tábor – Klášterec 3:0, Jablonec – Kolín 2:5.

Další zápas čeká klatovské hokejisty v sobotu 7. prosince, kdy hrají od 17.30 hodin ve Žďáru nad Sázavou. Moc si neodpočinou ani příští týden – ve středu je čeká od 18 hodin na domácím ledě odložený zápas s Děčínem a v sobotu hostí od 17.30 hodin Řisuty.