V souboji 23. kola Plzeň  porazila Vítkovice po nájezdech 4:3, když vítězný zásah si připsal Gulaš. Západočeši tak zvítězili pošesté v řadě a v čele extraligy se drží zase s vyšším náskokem. Největší soupeři – mistrovská Kometa i Třinec – totiž ztráceli.

Přitom Škodovka dlouho jen dotahovala náskok soupeře a remízu zachránila na poslední chvíli. Až šestnáct vteřin před koncem srovnal při power- play Indrák. 

Ráz utkání dal už jeho úvod. Hned z prvního útoku plzeňský Gulaš těsně minul a ani v následném závaru škodováci puk za Dolejše ve vítkovické brance neprotlačili. Naopak hosté proměnili hned první přesilovku. Baranek vypálil od modré a kotouč před Svobodou ještě tečoval Lev.

Předtím dlouholetý hráč Plzně se na mateřský led vracel poprvé jako soupeř a prožíval emotivní zápas. „Naštěstí to bylo až téměř v půlce sezony, takže jsem se mohl připravit. Do Plzně jsem se těšil,“ svěřoval se.

Zdroj: TELH

Ačkoliv tlak Škodovky byl téměř konstantní, hosté dobře bránili a navíc domácím střelcům stál v cestě jistý Dolejš.

V prostřední třetině Indiáni ke srovnání nevyužili ani sérii přesilovek, naopak hosté dokonce ve vlastním  oslabení udeřili podruhé.  V 36. minutě dojel Roman vyhozený kotouč, z ostrého úhlu ho bekhendem nahodil na branku a puk zapadl  za gólmana Svobodu.

Ještě lacinější gól inkasoval v úvodu třetí části také Dolejš. Do sítě mu propadla Moravčíkova střela od půlky hřiště.

Ve 49. minutě se trefil parádně Gulaš, ale vyrovnaný stav vydržel jen 18 vteřin. Přes plzeňskou obranu se prodral Kolouch a Zdráhal z pravého kruhu vrátil Vítkovicím vedení.

Už se zdálo, že si Ridera  odveze tři body, ale v čase 59:44 se po závaru před Dolejšem dostal k volnému puku Indrák a bekhendem srovnal.

Dominik Kubalík
Dominik Kubalík odchází do Švýcarska

O vítězi se tak rozhodovalo až v penaltovém rozstřelu a jediným úspěšným exekutorem byl v šesté sérii Gulaš. „Soupeř odolával, lepší v Plzni ještě nebyl. Perfektně bránili a zkoušeli to z rychlých protiútoků, ale Míra Svoboda byl v bráně výborný. Jsme rádi, že jsme těžký zápas zvládli. Povzbudí nás to,“ říkal  útočník.

„Když jste kousek od vítězství, tak vás takový obrat mrzí. Ale hráči odehráli dobrý víkend. Vezeme čtyři body z Brna a Plzně, a s tím jsme spokojení,“ komentoval výsledek vítkovický trenér Jakub Petr.

Už v úterý svede Plzeň další bitvu. Doma se od 17.30 hodin utká s Kometou Brno.

HC Škoda Plzeň – HC Vítkovice Ridera 4:3 v nájezdech (0:1, 0:1, 3:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 42. Moravčík (L. Kaňák, Straka), 49. Gulaš (Kratěna, D. Sklenička), 60. Indrák, rozhodující nájezd Gulaš – 4. Lev (Baranka, Sloboda), 37. O. Roman (D. Květoň), 49. P. Zdráhal (Kolouch, Kucsera).
Rozhodčí: Schrader (Německo), Šír – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 4:8, navíc Indrák (Plzeň) a Klok (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 40:22.
Diváci: 7 007.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Ivan Baranka.
HC Škoda Plzeň: M. Svoboda – J. Kindl, Jones, Moravčík, L. Kaňák, Kvasnička, Čerešňák, D. Sklenička – Schleiss, Mertl, Gulaš – Straka, Kracík, Indrák – Stach, Kodýtek, Kratěna – M. Chalupa, Preisinger, Hollweg. Trenéři: Straka, Vlasák, Hanzlík a Čihák.

HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Hrbas, Baranka, Klok, Sloboda, Výtisk, Trška, D. Krenželok – D. Květoň, O. Roman, Š. Stránský – Olesz, Lev, Szturc – Kucsera, Kolouch, P. Zdráhal – Kurovský, T. Jáchym, Tomi. Trenéři: Petr a Trnka.