Tvarohové mini mazance
Budeme potřebovat:
- 250 g tvarohu z alobalu
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- kůra z 1 citronu
- 125 g másla
- 125 g třtinového cukru
- 2 lžíce rumu
- 480 g hladké mouky smíchanou s 1 kypřícím práškem (dávám vinný kámen)
- vanilkový cukr (dávám přírodní vanilkový extrakt)
- špetka soli
- hrst rozinek a hrst mandlových lupínků na posypání
Postup:
Jestli máte robota nebo domácí pekárnu, všechno to tam naházejte a nechte vymísit v těsto.
O Markétě:
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.
Jestli ne, začněte tím, že v míse utřete máslo s cukrem, přidejte tvaroh z alobalu, citronovou kůru, žloutky, rum, vanilkový cukr (nebo přírodní extrakt), špetku soli a promíchejte. Nakonec přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem (vinným kamenem) a rozinky předem spařené, slité nebo naložené v tom rumu.
Vypracujte těsto a dejte rozehřát troubu na 170 °C.
Vytvarujte 6 malých bochánku a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 20 až 30 minut (raději hlídejte, špejlí se zjistí propečenost – když tak bochánky dopečte pod alobalem, kdyby brzo hnědly). Ihned po upečení je pomašlujte rozpuštěným máslem s medem (2 a 2 lžíce) a nechejte dojít na plechu na lince.
Máte rádi Markétiny recepty? Můžete si objednat kuchařku
Těším se, jak se vám bude líbit a pokud ji budete chtít podepsat nebo vepsat věnování, určitě mi to napište do poznámek v objednávce, moc ráda to tam vepíšu,“ říká s úsměvem foodblogerka Markéta Chovancová. V její kuchařce najdete celkem 74 receptů sladkých i slaných. „Jsou to jednak ty nejoblíbenější, které jste si tak zamilovali, ale také spoustu receptů, které jsou exkluzivně jen v této knížce. Snažila jsem se tam dát od každého něco, veskrze všechno jednoduché, rychlé a s podrobným popisem, vždycky i nějaký tip na obměnu. Jsou tam buchty na plech, ale i recepty na obědy a večeře, bábovky, lehké dezerty…,“ vysvětluje Markéta.