Včelař Daniel Beran.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
01 - Medobraní - včelaři Jana Berková a Daniel Beran na jedné ze svých sedmi včelnic. Tato je v lese nedaleko Litic u Plzně.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
02 - Z úlů se postupně vyndavají plásty s medem a zároveň se kontroluje stav včelstva.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
04 - Do části plástů klade matka vajíčka a z těch se vylíhnou nové včely. Tam kde je volno, včely uloží nektar z květů a pyl pro krmení larviček.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
05 - Při medobraní se odebírají jen plástve s již vyzrálým medem.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
06 - Vchod do úlu se nazývá česno. Tudy včely nosí nektar a pyl.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
07 - Včely víčkují plod a vyzrálý med odlišným způsobem. Prázdné buňky včely vyčistí a připraví na další použití.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
08 - Plásty z plodem se v úle nechávají. Od nakladení vajíčka se včela vylíhne za 21dní.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
09 - Kouřem se včely zklidní, aby při otevření úlu a odběru rámků méně létaly.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
10 - Nektar z květu včela zpracuje na světlý med květový. V lese včela sbírá výměšky mšic, z nich vytvoří tmavý lesní med.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
11 - Včela víčkuje zralý med. Ten je obohacen o enzymy a zbaven přebytečné vlhkosti.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
12 - Ve větších vypouklých buňkách se 24 dní vyvíjí trubci. V úle je jich desetina.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
13 - Z menších buněk se za 21 dní vylíhne včela dělnice. Denně matka naklade až 2000 vajíček, což je dvojnásobek její váhy.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
14 - Při přendavání rámků je možno dělat zootechnické zásahy dle potřeby.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
15 - Při medobraní se velikost úlu zmenšuje.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
16 - Včelaření zabírá spoustu času a je i fyzicky namáhavé.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
17 - Ke včelaření je potřeba mnoho materiálu. Ten zabírá spoustu místa jak na včelnici, tak ve skladu.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
18 - Z medových plástů je potřeba včely opatrně oklepat či omést zpět do úlu, protože mladé ještě neumí létat.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
19 - Běžně včelaří i ženy, i když v menšině.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
20 - Včelstvo za rok spotřebuje až 140 kg medu a 100 kg pylu. Z toho si včelař odebere jen zlomek.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
21 – Vajíčka jsou tak malá, že s horším zrakem je potřeba použít lupu.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
22 – Aby se mohl med z buněk odstředit, je potřeba odstranit vosková víčka z medových plástů.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
23 – Odstrańování víček lze provádět i strojově, to se ale vyplatí pouze velkovčelařům.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
24 – Plástve se vkládají do medometu.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
25 – V medometu se rámky roztočí, med se odstředí a po stěnách stéká dolů.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
26 – Z medometu med vytéká do připravené nádoby. Plnění je nutno hlídat, aby nepřetekl.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
27 – První filtrování přes hrubé síto se provádí hned za medometem. Zde se odstraní největší kusy vosku z víček.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
28 – Květový med lze používat jak na slazení, tak i na hojení ran. Ránu desinfikuje přirozeným vznikem peroxidu vodíku.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
29 – Stočený med se nechá odstát a na povrch vyplavou případné další nečistoty a částečky vosku a pylu.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
30 – Nečistoty a pěna se z hladiny odstraní.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
31 – Dalším krokem je filtrování přes velmi jemné uhelonové síto.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
32 – Vyčištěný med se přelije do stáčecí nádoby.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
33 – Med se plní do sklenic pro koncového zákazníka.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
34 – Chuť a barva medu může být velmi odlišná. Závisí na plodinách, ze kterých včely nektar přinesly.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
35 – Med s převahou jetele vznikl přikočováním k mnohahektarovému lánu jetele inkarnátu.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
36 – Med květový vznikl sběrem různodruhových nektarů květin a je výrazně zdravější, než med lesní.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
37 – Med pastovaný vzniká mícháním medu v počátku krystalizace, kdy se vytvoří tak malé krystalky, že jeho konzistence zůstane krémová. Tento typ medu již neztuhne.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
38 - Jana Berková a Daniel Beran zvaný Sojka se včelaření věnují přes pět let. Obhospodařují zhruba 100 včelstev na sedmi včelnicích na Plzeňsku.
Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ
39 - Duha nad včelnicí u obce Lípa na severním Plzeňsku.
Zdroj: Daniel Beran