Takovými týmy jsou například Žichovice nebo Pačejov, které se v ročníku 2014/2015 představí ve druhé nejvyšší krajské soutěži, 1. A třídě. Tato soutěž bude mít z pohledu Pošumaví velice výrazné zastoupení – kromě obou nováčků v ní budou hrát její stálice Nýrsko a Svéradice, a také Luby, které sestoupily z krajského přeboru.

Žichovice

Mužstvo Žichovic ovládlo v minulé sezoně jednoznačně 1. B třídu, skupinu B, kterou vyhrálo o 11 bodů před Pačejovem a již delší dobu před skončením soutěže bylo jasným postupujícím.

Mužstvo k postupu přivedl zkušený trenér Karel Krejčí, který žichovický tým povede i v 1. A třídě.

„Nejsem alibista a dávám si vždycky velké cíle. Chci s Žichovicemi hrát do 6. místa, i když vím, že to nebude vůbec lehké," prozradil trenér Krejčí.

Mužstvo, které si vykopalo postup, zůstalo ke spokojenosti kouče pohromadě. V září ale přijde na čtrnáct dní o jednoho z hráčů základu – Butnaru jede na zkoušky do ruského Rostova.

V Žichovicích ale postup do vyšší soutěže nepodcenili a tým posílili. „Jsem rád, že Lukáš Mourek udělal na přestup Bálka z Katovic, o němž si myslím, že bude velká posila, a vrátí se Harant, který byl na jaře v Klatovech. Počítám, že budeme mít do pole čtrnáct patnáct hráčů. To je dobré, protože vloni nás trápil úzký kádr," pochvaluje si žichovický lodivod.

V Žichovicích se na soutěž těší všichni – přes trenéra, hráče, funkcionáře i diváky. Vedení oddílu zapracovalo na zlepšení zázemí a Karel Krejčí slibuje, že všichni, kdo do Žichovic přijdou, budou příjemně překvapeni: „Během krátké letní přestávky tam udělali s trávníkem něco úžasného. Natřené je i zábradlí a branky. Je vidět, že si lidé v Žichovicích váží toho, že mužstvo postoupilo. Je to zásluha především předsedy oddílu Jiřího Říhy. To je člověk, který si zaslouží úctu za to, co pro fotbal v Žichovicích nezištně dělá. Takových lidí by fotbal potřeboval víc hlavně do budoucna, protože až tito srdcaři skončí, skončí na vesnicích i fotbal."

Pět týmů z Pošumaví ve druhé nejvyšší krajské soutěži slibuje i velice atraktivní derby. „Zápasy třeba s Luby či se Svéradicemi slibují zajímavou podívanou. Myslím, že to bude kvalitní soutěž a možná, že si to užijeme víc, než kdybychom hráli krajský přebor," těší se Krejčí

„Je to pokaždé velice vyrovnaná soutěž. Já osobně bych asi udělal dvě A třídy a místo tří dvě B třídy. Bylo by to ku prospěchu, protože kvůli barážím si mnohdy týmy od čtvrtého místa níž nemohou být jisté ničím. Všechno záleží na sestupech z divize a to není dobré. Čekají nás zajímavé zápasy a podle mě bude hodně záležet na začátku sezony," myslí si Krejčí. Dodal, že se mužstvo těší, je to prý pro něj výzva a dobré je také to, že se v týmu příchodem Bálka a Haranta zvýší konkurence.

Pačejov

Fotbalisté Pačejova se do 1. A třídy probojovali díky výborným výkonům na jaře a hlavně díky skvěle zvládnuté baráži s Křimicemi. Pačejovští doma remizovali 1:1, v odvetě v Křimicích vyhráli 3:1 a mohli slavit naprosto senzační, ale zasloužený postup.

Ani v Pačejově vyšší soutěž nepodceňují. Důkazem toho je i nový trenér Lubomír Vašica, který v minulosti vedl například Horažďovice nebo Klatovy v krajském přeboru. Ten se po roční pauze vrací na lavičku do krajské soutěže.

„I když jsem měl nabídky z jižních Čech do krajského přeboru, rozhodl jsem se pro Pačejov. Viděl jsem ho v obou barážových zápasech a v té době jsem ani netušil, že mě z Pačejova osloví," přiznal Vašica.

Podle něj jsou všichni v Pačejově na 1. A třídu hodně natěšení. Pracuje se na zázemí, hráči poctivě trénují a jsou ve velkém očekávání, jak to bude vypadat. Kádr se změnil jen částečně, odešli jen hráči, kteří nebyli v základní sestavě kromě Petra Lávičky a Jiřího Mrázka, dvou nejzkušenějších hráčů, kteří ukončili kariéru. Mužstvo ale posílili Lukáš a Miroslav Šmrha a Milan Kubáň, takže ztráty jsou podle kouče zanedbatelné.

Také v Pačejově se všichni těší na pošumavská derby, kterých bude letos hodně.

„Přiznám se, že i to bylo jedno z lákadel, proč jsem kývl na post trenéra. Těším se na vypjaté zápasy s Žichovicemi, Svéradicemi, Luby, Nýrskem i s Nepomukem. Těším se na diváckou kulisu na těchto derby," uvedl Vašica.

I on z vlastních zkušeností potvrdil, že 1. A třída bude jako vždy velmi vyrovnaná, pokud se bude hrát systémem, že čtyři týmy mohou postoupit a například šest spadnout. Je tak stále o co hrát. V jiných soutěžích je například čtyři pět zápasů před koncem soutěže prakticky rozhodnuto, v 1. A třídě se musí hrát naplno až do konce. A týmy si do poslední chvíle nemohou být ničím jisté.

„Myslím si, že letos to bude ještě vyrovnanější, protože mužstva z regionu mají přibližně stejnou sílu. Nevím, jak na tom budou nováčkové z Plzeňska, abych řekl pravdu, 1. A třídu jsem v minulém ročníku až tak moc nesledoval. Věřím ale tomu, že kvalita v soutěži bude vyšší než v předchozích letech," řekl Vašica a dodal, že po odehrané přípravě se slabšími týmy je odhad, jak na tom Pačejov bude, hodně těžký. Jeho přáním je skončit na podzim okolo sedmého osmého místa, aby byla aspoň nějaká jistota do jara.

Podzimní pošumavská derby v 1. A třídě

Žichovice – Nýrsko (NE 17. 8.)

Pačejov – Luby (SO 23. 8.)

Žichovice – Svéradice (NE 31. 8.)

Svéradice – Nýrsko (NE 21. 9.)

Žichovice – Pačejov (NE 28. 9.)

Luby – Žichovice (NE 5. 10.)

Pačejov – Nýrsko (SO 18. 10.)

Nýrsko – Luby (SO 25. 10.)

Pačejov – Svéradice (SO 1. 11.)

Svéradice – Luby (NE 9. 11.)