Kouč Pavel Vrba udělal oproti zápasu se Spartou pět změn – od začátku nastoupili na rozdíl od duelu na Letné kromě Hrušky i Hubník, Pilař, Čermák a Bakoš.

Utkání se hrálo v Lucernu, protože Lugano nemá stadion, na kterém se může hrát Evropská liga. Zápas tak sledovalo jen dva a půl tisíce diváků. Z toho byla více než tisícovka fanoušků Viktorie.

Trvalo jen několik minut, než hráči Lugana setřásli respekt k favorizovanému soupeři. A v 19. mohli jít do vedení – Bottani přihrál z pravé strany před branku nehlídanému Carlinhosovi, který jen těsně minul Hruškovu branku.

V podobné šanci se na druhé straně po přihrávce Petržely ocitl Řezník, jenže gólman Da Costa jeho střelu  zblízka vyrazil nohama.

V závěru prvního poločasu vysunul kolmou přihrávkou Hubník dopředu Petrželu, který uháněl na Da Costu, ale dostihl ho  Rouiller a ukopl mu míč.

Trenér Vrba sáhl deset minut po přestávce ke dvojímu střídání a na hřiště poslal reprezentanty Kopice s Krmenčíkem. Hra Plzně ale byla dál nepřesná. Lugano bylo nebezpečnější a v 63. minutě udeřilo, když z brejku otevřel skóre Bottani. V 69. minutě bylo ještě hůře – Lugano předvedlo další smrtící brejk a Carlinhos Junior vstřelil druhý gól. Naději na zvrat vykřesal Krmenčík, který po centru Zemana hlavou snížil.

Místo vyrovnání ale přišel třetí úder Lugana, trefil se střídající Gerndt. Zápas sice ještě zdramatizoval druhým gólem Bakoš, ale to na remízu nestačilo.

Martin Zeman
Podcenit Lugano? Ani náhodou, říká Zeman

Hlasy po utkání - Pavel Vrba (trenér Viktorie: "Zápas z naší strany byl velice pomalý a soupeř nás trestal z rychlých brejkových situací. Samozřejmě po našich chybách v rozehrávce. Myslím, že zaslouženě vyhrál. Nevím, jestli to byla nejtěžší porážka po mém návratu do Plzně. Naopak si myslím, že nám ten zápas hodně ukázal – někteří hráči, kteří dnes dostali prostor, nepředvedli to, co jsme od nich očekávali. My víme, že v evropských pohárech mají všichni soupeři kvalitu, ale jsem zklamaný z toho, že jsme ten zápas nezvládli.”

Roman Hubník (kapitán Viktorie): „Byl to zápas nahoru dolů. Soupeř bránil celý zápas z bloku a vyrážel do nebezpečných brejků. Kdybychom dali první gól my, tak jsme mohli hrát stejně jako oni. Soupeř ale po našich chybách vstřelil tři góly a vyhrál. Byli jsme papírovým favoritem, ale věděli jsme, že Lugano svoji sílu má a bylo na nás dobře připravené. My jsme hráli jen po šestnáctku a zejména v první půli jsme nedávali ani centry. Ve druhé půli se to už zlepšilo a po centrech jsme dali dva góly. Ve skupině jsou tři týmy, které mají po třech bodech a budou se prát o druhé postupové místo. Musíme doma Lugano porazit a pak se uvidí, jak to bude dál.“

Lugano – Viktoria Plzeň 3:2 (0:0)

Branky: 63. Bottani, 69. Junior, 88. Gerndt – 76. Krmenčík, 90. Bakoš.

Viktoria: Hruška – Řezník, Hubník, Hájek, Havel – Čermák, Hrošovský – Petržela (56. Kopic), D. Kolář (56. Krmenčík), Pilař (70. Zeman) – Bakoš.

 

Tabulka skupiny G

1. FCSB ⋌ 3  3 0 0  7:2  9 

2. FC Lugano  ⋌3  1 0 2  5:6  3 

3. FC Viktoria Plzeň ⋌3  1 0 2  5:7  3 

4. Hapoel Beer Ševa ⋌3  1 0 2  4:6  3