„Oceňujeme, že se někdo dokázal zachovat lidsky a rozumně. Hráče, trenéra i celý náš klub to velice potěšilo," uvedl sekretář TJ Sušice Vratislav Krulich.

V nedělním zápase okresního přeboru mužů mezi Klatovy B a Sušicí B nařídil hlavní rozhodčí pokutový kop za hru rukou. Sušičtí protestovali, že hráč zahrál míč ramenem a exekutor penalty Sýkora se rozhodl, že soupeře nepotrestá za chybu, kterou podle něj neudělal. Míč proto lehce poslal do rukou sušického gólmana.

„Bylo to za stavu 1:1 a chybělo asi pět minut do konce poločasu. Dostal jsem přihrávku za beky a chtěl jsem si obhodit přes hlavu stopera. Ten zasáhl míč. Sám nevím čím, protože jsem to zpoza něj neviděl. Většina hráčů se shodla na tom, že to bylo ramenem, ale penalta už byla písknutá. Šel jsem se sušického stopera zeptat, jestli to bylo opravdu rameno. Potvrdil mi to a řekl, že to nechá na mně. V tu chvíli jsem považoval za správné ji neproměnit," popsal situaci klatovský hráč.

Hráči soupeře mu za jeho fair play čin zatleskali, Sýkora nesklidil v tu chvíli ani kritiku od spoluhráčů. „Myslím, že moje rozhodnutí bylo správné," dodal Sýkora.

Při sportovní rivalitě, která panuje mezi oběma kluby, to byl čin, který překvapil.

„Z morálního hlediska s Vaškovým rozhodnutím souhlasím. Myslím, že to bylo gesto, které by ke sportu mělo patřit. Není to běžné a, upřímně, chtěl bych zažít, aby někdo takhle postupoval vůči Klatovům. V životě jsem viděl hodně nařízených sporných penalt, a nikdy jsem neviděl, aby se k tomu někdo takhle postavil. Proto za to Vaška obdivuji. Myslím, že prokázal morální charakter. Obecně je úplně jedno, za jakého stavu to je a jak zápas nakonec skončil (Klatovy prohrály 2:3 – pozn. aut.). Jen houšť, jen víc takových gest ve fotbale a ve sportu vůbec a posuneme se dál. I když vím, že část veřejnosti s Vaškovým gestem nesouhlasí," uvedl předseda SK Klatovy 1898 Jindřich Sojka a přidal vzpomínku na slova svého trenéra v mládežnickém týmu: „Kluci, soupeře si musíte vážit a nevidět v něm nepřítele, protože bez soupeře by se fotbal hrát nedal a byli byste na hřišti sami."